Kraće liste čekanja na operaciju

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraće liste čekanja na operaciju

Na operaciju srca u Srbiji čeka 1.653 pacijenta. Evidenciju o broju ljudi na listama čekanja ubuduće će mesečno ažurirati i bolnice i RZZO, i to u elektronskoj formi. Iz Ministarstva zdravlja poručuju da više nema potrebe sa odlaskom na operacije u inostranstvo.

Oko 4.000 pacijenata čekalo je u proleće prošle godine operaciju na srcu. Angažovanjem privatnih i inostranih kapaciteta, ali i brisanjem duplih imena sa lista, broj onih koji čekaju smanjen je na 2.500. Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << provere i analize prikupljenih podataka, saopšteno je da operaciju srca u Srbiji čeka 1.653 pacijenta.

U čekaonici Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i tokom leta, u vreme godišnjih odmora, svaki dan je gužva. U toj ustanovi se godišnje zbrine najviše srčanih bolesnika, pa su i hodnici i sobe pune ljudi, dok su hirurzi u salama već od sedam časova.

Građani imaju pravo da biraju i odu na lečenje u ustanovu u kojoj mogu da budu operisani u narednih nekoliko meseci. Ipak, mnogi odlučuju da čekaju u Institutu na Dedinju, ponekad i duže od godinu dana.

Kardiohirurške intervencije se u Srbiji obavljaju u pet centara, koji će ubuduće morati da poštuju određena pravila. Između ostalog pacijenti koji se upisuju na listu čekanja, ali i hitni slučajevi, moraće da potpišu izjavu o tome. Sva dokumentacija postojaće i u elektronskoj formi.

Evidenciju o broju onih koji čekaju, ali i onih koji su operisani, vodiće i bolnice i Republički zavod, a podatke će ažurirati jednom mesečno.

"Ukoliko se izjave ne poklapaju sa elektronskom listom u bilo kom segmentu, predviđeno je da Republički zavod za zdravstveno osiguranje u tom slučaju neće plaćati učinjenu intervenciju. Jeste, možda, radikalni korak, ali ako ova krajnje jednostavna i prosta procedura ne bude poštovana, onda i ne treba da bude plaćena za takvo ponašanje", kaže direktor RZZO Aleksandar Vuksanović.

Ministar zdravlja Zoran Stanković smatra da više nema potrebe da građani Srbije idu u inostranstvo na operaciju, jer to mogu da srede domaći kadrovi. Stanković je naveo da će se na osnovu svih podataka o kardiohirurškim zahvatima planirati budući kadrovi.

Nadležni najavljuju da će u najskorije vreme biti sređene i liste za druge dijagnostičke procedure i intervencije, među kojima su uznemiravajući podaci za ortopediju i oftalmologiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.