Kožu ponudila 122 donatora

Izvor: Blic, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kožu ponudila 122 donatora

NIŠ - Nakon apela za pomoć upućenog putem medija, Klinici za opekotine Vojnomedicinske akademije u Beogradu javile su se 122 osobe koje su ponudile da budu donatori kože za Stefana Stajića (13) iz Niša, koji je 26. aprila zadobio teške opekotine na skoro 70 odsto površine tela kada je pecaljkom dodirnuo visokonaponski vod od 25.000 volti.

Umirujuće vesti, pristigle pred današnji drugi operativni zahvat presađivanja kože, umanjile su makar malo napetost u životnoj drami kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koju nesrećni dečak prolazi već 10 dana. Procenjuje se da je broj donatora dovoljan za nastavak lečenja, ali lekari ukazuju na to da je Stefanovo stanje još veoma kritično.

- Stanje svih vitalnih organa je trenutno stabilno, ali se dečak još nalazi u teškom stanju i životno je ugrožen. Planirano je da se obavi oko 15 operacija presađivanja kože, ali je sada izvesno da donatori ne bi trebalo da budu problem. Klinici su se do sada javila 122 donatora i još uvek se svakodnevno javljaju - kaže prof. dr Jefta Kozarski, načelnik Klinike za opekotine koji rukovodi lečenjem Stefana. Kožu za prvu operaciju Stefanu su dali majka njegovog najboljeg druga Lidija Mitić i ujak Tomislav Jović, dok će donatori za drugi, današnji zahvat biti jedan humani žitelj Lazarevca i Nišlija Nebojša Radovanović, otac dvojice nerazdvojnih Stefanovih drugara iz košarkaške ekipe.

Stefanovi drugovi i drugarice iz odeljenja VI/5 OŠ „Radoje Domanović" iz Niša sakupili su za vikend 180.000 dinara pomoći za teško povređenog druga, odnosno u proteklih nekoliko dana ukupno preko 440.000 dinara, pozivajući istovremeno donatore kože da se prijave. Donatori se mogu javiti Klinici za opekotine na telefon 011/360-8445.

Odeljenje VI/5 je Stefanu, inače predsedniku odeljenske zajednice, poklonilo mobilni telefon kako bi svakodnevno mogli da mu šalju poruke i želje za što skoriji oporavak.

- Teško može da kuca poruke jer su mu ruke u zavojima, ali može da ih čita i mnogo mu znače. Stefan me je juče pitao zabrinuto da li će u sedmom razredu moći da ima sve petice, brine se i za moj posao. Počeo je malo da jede i nadamo se najboljem. Hvala svim ljudima uz cele Srbije što su uz nas, jer ne znam kako bismo prošli kroz sve ovo da nije te podrške - kaže Stefanova majka Slavica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.