Kovid u Srbiji: Premunile 63 osobe, novozaraženih preko 11 hiljada

Izvor: VOA, 10.Feb.2022, 17:53

Kovid u Srbiji: Premunile 63 osobe, novozaraženih preko 11 hiljada

U protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji su od posledica zaražavanja Kovida 19 preminule 63 osobe, a virus je potvrđen kod 11.121 osobe od 29.075 testiranih, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva zdravlja. Na bolničkom lečenju je 4.526 pacijenta, od koji je 181 na respiratoru. Od početka epidemije od korone je obolelo 1.817.207 osoba, a umrlo je 14.234, podaci su Ministarstva zdravlja. Urađeno je 8.443.235 testova. Hospitalizovani uglavnim stariji pacijenti Komandant vojne kovid-bolnice Karaburma Ivo Udovičić rekao je danas za RTS da se u toj ustanovi primi onoliko pacijenata koliko se otpusti na dnevnom nivou, i upozorio da su u ovom talasu hospitalizovani uglavnom stariji pacijenti, sa teškom kliničkom slikom i pridruženim bolestima čije simptome korona virus pogoršava. Udovičić je ukazao da je intenzivna nega "Karaburme" puna, jer koronavirus mutira, napominjući da je vakcina napravljena za prvi soj virusa, pa slabije deluje na starije pacijente sa komorbiditetima. "Odnos vakcinisanih i nevakcinisanih u intenzivnoj nezi sada je pola - pola, ali u ostatku bolnice bolje prolaze vakcinisani", naglasio je Udovičić. Na pitanje o osobinama stelt omikrona, on je odgovorio da je taj soj zarazniji i da izaziva istu kliničku sliku kao omikron soj, s tim da je, kako kaže, najugroženija starija populacija, dok se kod mlađih ponaša kao virus gripa. "Smatramo da virus iscrpljuje svoje evolutivni i biološki potencijal i prelazi u blaže forme, ali moramo i dalje biti oprezni", poručio je Udovičić. Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, rekao je da takozvanu stelt varijantu omikron soja Kovida 19 nije teško dijagnostikovati, već da je teško razlikovati je od delta soja. Šekler je za RTS rekao je da podvrsta omikrona neopravdano dobila naziv "stelt" (engl. stealth – potajno, skriveno), jer je njeno dijagnostikovanje vrlo jednostavno. "Problem je što se ova vrsta teško razlikuje od delte pi-si-ar tehnikom, kojom je do sada mogla da se odvoji starija verzija omikrona. Ova današnja ne može da se odvoji, ne može lako da se razlikuje da li je omikron ili delta", objasnio je Šekler. Ističe da se, uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo da omikron soj nije ni mutant ni Frankenštajn, koji će nas sve pobiti.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U kovid bolnicama na jugu Srbije 625 pacijenata

Izvor: JužneVesti.com, 10.Feb.2022

U poslednja 24 sata od posledica korone u Srbiji su preminula 63 pacijenta, a u kovid bolnicama u Nišu, Vranju, Leskovcu i Kruševcu ukupno je na lečenju 625 pacijenata. Od ukupnog broja testiranih virus je potvrđen kod još 11.121 pacijenta. Nadležni i dalje ne objavljuju podatke o broju preminulih...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.