Kovid pravilnik pomoći će u zaštiti zdravlja radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2020, 16:59

"Kovid pravilnik" pomoći će u zaštiti zdravlja radnika

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti i planovi koje će doneti privredni subjekti su prilagođavanje situaciji i odgovor na pandemiju koja je dobila zamah, rekao je danas Tanjugu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Pravilnikom je jasno definisan spisak mera prevencije Kovida na poslu, a tu su i mere kojima se poslodavci reaguju u slučaju zaraze kao i obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje moraju da poštuju zaposleni.

"Cilj je da se prevencija oko bezbednost i zdravlje na radu podigne na viši nivo, da pokažemo i kao Vlada Srbije i kao Ministarstvo da nam je zdravlje na prvom mestu i da se prilagodimo trenutnoj situaciji, jer je pandemija dobila zamah i na to mora da se odgovori, da kao poslodavci i država odgovorimo na najbolji mogući način", rekao je on.

Pravilnik je stupio na snagu 11. jula a privredni subjekti imaju rok od 30 dana da donesu svoje planove

Poslodavci imaju obavezu obaveštavanja svojih zaposlenih, da moraju da obezbede dovoljno zaštitnih sredstava u skladu sa merama koje se donose a za koje će znati jer će svakodnevno biti u komunikaciji sa ministarstvom zdravlja i epidemiolozima odnosno ustanovama javno zdravlja na teritoriji na kojoj posluju.

"Dužnost radnika je da poštuju te mere, da ih se pridržavaju i budu odgovorni prema sebi i svojim kolegama, jer prevencija je pola zaštite i ukoliko se svi budemo toga pridržavali mislim da ćemo najbolje odgovoriti i najbolje se zaštititi", rekao je Đorđević.

Dodaje je da ideja Pravilnika i planova koji iz njega proističu nije da se bilo ko kažnjava.

"Dužnost inspekcije rada biće da podučava i pomaže poslodavcima da primenjuju mere", rekao je i dodao se za bilo kakva pitanja ili pomoć oko sprovođenja pravilnika mogu obratiti Ministarstvu.

Ovim dokumentima definisane su mere ali i tačni koraci koji se moraju preduzeti u slučaju pojave sumnje na zarazu ili same zaraze.

"Pravilnikom uopšte nisu predviđene kaznene mere, mislim da Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ima kaznene odredbe za nepridržavanje, ne verujem da će biti poslodavaca koji neće doneti plan jer je on u interesu i poslodavaca i radnika", zaključio je Đorđević.

Kako je dodao Pravilnikom je sugerisano kako da bude donet pojedinačni plan mera.

"U kompanijama u kojima nije prisutna zaraza tačno da se zna kako se deluje na prevenciji, a tamo gde postoje zaraza i indicija tačno da se zna kako se proverava da li je stvarno došlo do toga i na koji način će ostatak kolektiva biti zaštićen od zaraze", rekao je on i dodao da je tako na prost način unapređen sistem bezbednosti i zdravlja na radu.

Donošenju ovog propisa prethodili su razgovori sa sindikatima i poslodavcima a ministar najavljuje da će i dalje zajedno pratiti njegovu primenu pa će ga i unapređivati ako bude postojao prostor.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović ističe da je važno što postoji Pravilnik kao deo odgovora na pandemiju u kojoj se nalazimo.

"Važno je da i poslodavci i zaposleni znaju svoje obaveze kako bi svi zajedno bili bezbednijii na svojim radnim mestima, i kako bi sačuvali zdravlje populacije", rekao je on.

Dodaje da će kroz planove koji donesu poslodavci biti jasno kako se informišu zaposleni, koje su procedure i postupanja u smislu zaštite na radu, kako zaposleni dolaze, koje su im obaveze na radnom mestu kao i prilikom napuštanja radnog mesta, i kako koriste sredstva za dezinfekciju i druga zaštitna sredstva

"Sam pravilnik je detaljan i jasan, daje jasne instrukcije, suština je da treba da ih pretočimo u naša pravila postupanja i samim tim rok je dovoljan", odgovorio je on na pitanje da li je rok za donošenje planova od 30 dana prekratak.

Dodao je da su poslodavci već od ranije upoznati sa sličnim pravilima, i već ih imaju implementirana kada je u pitanju bezbednost na radu.

"Sada se svi nalazimo kao društvo u specifičnoj situaciji kao što je ova pandemija i zbog toga je važno da imamo spremne protokole i pravila postupanja u skladu sa izazovima koje ona pred nas postavlja", rekao je on.

Kako je podsetio PKS je još u martu zajedno sa velikim brojem privrednih društava, posebno sa onima iz segmenta trgovine, kreirala protokole postupanja u vezi sa ovom zaraznom bolešću kako bi se zaštitilo zdravlje zaposlenih ali i svih dobavljača i kupaca sa kojima oni dolaze u kontakt.

"Sankcije za nepostupanje nisu u fokusu pravilnika, već on daje instrukcije za postupanja, a sada je važno da svi segmenti društva koordinisano deluju kako bi smo se izborili sa ovom pošasti", zaključio je Malinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.