Izvor: B92, 04.Nov.2010, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koverte od 70 hiljada

Beograd -- Ministri otpustili višak zaposlenih, ali zadržan veliki broj honoraraca. U resorima i po tridesetak osoba s posebnim ugovorima.

Svi ministri "precrtali" su predviđen broj stalno zaposlenih u svojim resorima, a paralelno se radila i "čistka" honoraraca.

Jer, Vlada je utvrdila da na platnom spisku može da ostane maksimalno 28.400 stalno angažovanih u ministarstvima, upravama, agencijama i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

A, deset >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto od cifre ili 284 osobe mogu da potpišu ugovor na određeno vreme i da ”honorarišu”.

I ovog meseca, kako je zaprećeno, iz državne kase biće isplaćeno onoliko honorara koliko je predviđeno zakonom i odlukama Vlade.

Iz ministarstava, međutim, poručuju da su ispunili obaveze, pa svoj budžet neće morati da ”razvlače”.

U Ministarstvu finansija, koje vodi ”čuvar” državne kase Diana Dragutinović, navode da kod njih radi 17 osoba na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Kako napominju, reč je o dokumentima propisanim Zakonom o radu, a koji podrazumeva angažman od najviše 120 radnih dana godišnje.

„Kod nas su angažovane ukupno 34 osobe, i to 24 na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a desetoro na osnovu ugovora o delu", rečeno je u Ministarstvu životne sredine.

Iz ovog resora preciziraju da kadrovi sa srednjom stručnom spremom iz prve grupe ”ugovoraca” dobijaju 18.000, dok oni s fakultetskom diplomom imaju do 45.000 dinara. Četvoro primaju 70.000 dinara.

Kod ministra ekonomije Mlađana Dinkića angažovan je 31 ”honorarac”, a njihova prosečna naknada, bez poreza i doprinosa, iznosi 25.000 dinara.

Iz Ministarstva prosvete, na čijem čelu je Žarko Obradović, kažu da je 28 osoba angažovano na privremenim poslovima.

U resoru energetike Petru Škundriću pomaže sedmoro angažovanih na određeno vreme, kod ministra za ljudska prava Svetozara Čiplića ima ih petoro.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić angažovala je dve osobe (naknade 55.000 dinara).

Iz Ministarstva pravde Novostima je stigao odgovor da Snežana Malović nema angažovanih na određeno vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.