Kovačević:Ugasiti požar u ekonomiji

Izvor: B92, 07.Maj.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević:Ugasiti požar u ekonomiji

Beograd -- Buduća Vlada treba da sprovede reforme kako bi točkove ekonomije preusmerila na razvojni kolosek, izjavio je saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević.

On navodi da bi te reforme trebalo da se sprovedu u naredne dve do dve i po godine.

Kovačević je u intervjuu Tanjugu istakao da će nova vlada, kada je u pitanju ekonomija, biti suočena sa "urgentnom situacijom u pogledu gašenja požara" i da odmah po formiranju mora da donese kratkoročne mere, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistemske mere.

"Svakako će se buduća vlada suočiti sa jednom urgentnom situacijom u pogledu gašenja požara pre svega kada je reč o konsolidaciji budžeta i uopšte javnih finansija. Ona će najpre morati da ima kretkoročni program koji će da prekine širenje deficita i zaduživanje", rekao je Kovačević.

Te kratkoročne mere bi, prema njegovim rečima, trebalo da pomognu da se budžet i deficit ograniče na iznose projektovane po dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Kako je objasnio, kraktoročne mere su potrebne kako bi se konsolidovao državni budžet, ali one, svakako, ne mogu da obuhvate samo prihodnu ili rashodnu stranu.

Novi poreski oblici, podizanje poreske tope već postojećih poreza, samo su neke od preporuka Kovačevića, koji je precizirao da bi jedna od kratkoročnih mera mogla da bude i povećanje PDV.

To bi, prema njegovom mišljenju, moglo "da ugasi požar", ali nije rešenje koje će dovesti do dugoročnijih rezultata i priliva u budžet.

Privredna komora Srbije saopštila je da će za oko mesec dana novoj Vladi Srbije uputiti predlog ekonomskih mera koji trenutno sprema ta privredna asocijacija.

Agenciji Beta je u PKS-u rečeno da se radi na predlogu srednjoročnih mera za period od 2012. do 2016. godine.

Kako je dodao, rešenje nije ni propisivanje indirektnih poreza, jer mogu dodatno da opterete životni standard stanovništva, dovedu do povećanja cena i smanjenja tenzija.

"Mogu da zamislim neophodnost da se podigne PDV, ali na određeni rok. To bi bila prolazna mera da se trenutno postigne konsolidacija javnih prihoda i da se kupi vreme dok se ne pojave efekti ozbiljnijih sistemskih mera", objasnio je Kovačević.

On smatra da kratkorčne mere ne mogu rešiti probleme kao što su javni dug, održivost javnih finansija, smanjenje socijalne funkcije države, povećanje zapošljavanja i rast Bruto društvenog proizvoda.

Za to su, kako je naglasio, potrebne generalne sistemske reforme i celovita reforma javnog sektora.

"Ono što odmah mora da se radi to su reforme u sistemu generalno i najpre jedna celovita sveobuhvatna reforma javnog sektora", ukazao je Kovačević, navodeći da je ta reforma "uslov svih uslova".

Bez tih reformi, kako je istakao, i bez "remonta" fundamentalnih zakona, poput zakona o restituciji, svojini, razvojnoj banci, penzionom sistemu, fiskalnom sistemu, neće biti prostora za sprovođenje kapitalnih investicija, kao što su ulaganja u infrasrukturu, što bi trebalo da bude zamajac ekonomiji, privlačenju privatnog kapitala i otvaranja radnih mesta.

Ta sveobuhvatna reforma bi, pored ostalog, podrazumevala i korporativizaciju javnih i komunalnih preduzeća, preraspodelu fiskalnog tereta, reformu penzionog sistema...

Uz podsećanje da je MMF obećao da će u junu biti nastavljen aranžman sa Srbijom, Kovačević je rekao da bi za Srbiju bilo veoma bitno da on bude nastavljen.

"Ono što je važno napomenuti to je da MMF nije insistirao na proširenju mandata na teren reformi javnog sektora", rekao je Kovačević, koji je napomenuo da je nastavak aranžmana sa MMF bitan zbog stabilnosti zemlje.

Kovačević je mišljenja da je MMF trebalo da Srbiji postavlja reformske uslove, ali da je, pošto nije imao mandat za to, vodio računa o stabilnosti.

"Poblem je što su nereformisana država i ta inercija nereformisane države, koja nije od juče, doveli do toga da sada nema mnogo vremena, nema odlaganja", istakao je Kovačević.

On smatra da je Srbiji ostalo još dve, dve i po godine, da sprovede reforme i tako izbegne "surov" scenario, kakav se sada može videti u Grčkoj, Španiji.

"Imamo vremena da se izvučemo na taj način što ćemo imati složenu strategiju i mehanizam kratkoročnih i strukturnih mera, reformi, remonta određenih sistemskih zakona i reforme socijalnih funkcija, ali sve to na osnovnom principu da bude makroekonomski održivo i socijalno održivo", istakao je Kovačević.

Smisao reformi je da građani lakše podnesu teret reformi, da se očuvaju radna mesta, a da se istoremeno konsoliduju javne finansije, zaključio je Kovačević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbiji 2 godine za reforme ili..."

Izvor: B92, 08.Maj.2012, 05:55

Beograd -- Buduća Vlada Srbije treba da u naredne dve do dve i po godine sprovede reforme da bi ekonomiju usmerila na razvojni kolosek, kaže ekonomista Miladin Kovačević...Kovačević smatra da je toliko vremena ostalo za reforme, kako bi se izbegao "surov" scenario, kakav se sada može videti u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.