Kovačević: Intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji su neumesne i nepotrebne

Izvor: Beta, 26.Jan.2021, 14:51

Kovačević: Intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji su neumesne i nepotrebne

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević rekao je danas Beti da su sve naknadne intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji bile neumesne i nepotrebne."Javnost je nokautirana saznanjem da je autoru spomenika bilo naloženo da iz Nemanjinih ruku skine krst i stavi mač", kazao je Kovačević.Autor spomenika Stefanu Nemanji, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov izjavio je za RTS da se spomenik koji je postavljen na Savskom trgu razlikuje od onog koji je pobedio na konkursu zato što su na promenama insistirale gradske vlasti Beograda.Rukavišnjikov je kazao da mu je rukovodstvo Beograda reklo da nije u redu da Stefan Nemanja "bode oči" krstom."Iskreno sam se iznenadio, kada su mi rekli da žele mač, a ne krst i pravoslavlje. Ja sam rekao, u redu, slušam", kazao je Rukavišnjikov i naveo da neće prisustvovati svečanom otkrivanju spomenika.Arhitekta Kovačević, koji je bio direktor Muzeja grada Beograda, kaže da skidanje krsta iz Nemanjinih ruku predstavlja post festum dijagnozu svega onog lošeg što se dešavalo od samog početka realizacije projekta podizanja spomenika Stefanu Nemanji."Strašno je saznanje da se na Stefanu Nemanji intervenisalo da se ne bi povredili investitori iz Emirata. Kada investitori iz Emirata grade u Parizu i Londonu oni ne mogu da sa sobom unose i svoju versku ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kovačević: Intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji su neumesne i nepotrebne

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jan.2021

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević rekao je danas Beti da su sve naknadne intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji bile neumesne i nepotrebne.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.