Kovač-oružar iz Visibabe

Izvor: RTS, 20.Mar.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač-oružar iz Visibabe

U Visibabi kod Požege kovački zanat otrgnut je od zaborava zahvaljujući Bati Đokiću, koji je odlučio da na originalan način predstavi period rimske vladavine. Za izložbu posvećenu starom Rimu, Đokić priprema skulpture od drveta i metala.

Kovački zanat u Srbiji polako nestaje, a kovač-oružar retkost je i u svetu. Kovanje hladnog oružja smatralo se i posebnim vidom umetnosti, a najveštiji majstori imali su poseban status. U Visibabi kod Požege, taj drevni zanat čuva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bato Đokić, koji je odlučio da na originalan način predstavi period rimske vladavine.

Nema godišnjeg doba, koje Batu Đokića može odvratiti od kovanja gvožđa pod vedrim nebom. Golim rukama razgrće žar, a potom usijano gvožđe oblikuje u hladno oružje, koje će biti ekponat na izložbi posvećenoj Rimljanima.

"Iskovati jedno hladno oružje, da li je to u pitanju mač, da li je strela, da li je bilo šta drugo, što se tiče kovanja je veliki i dug proces, koji morate upoznati i upoznati prvo teoretski", kaže Đokić.

Kada se spoje teorija i praksa, nastaju replike originalnog oružja drevnih Rimljana. Počev od mača vojnika ili gladijatora, pa do zapaljivih strela. Bato kaže da su se tim zanatom bavili posebni kovači - oružari.

"Lukari, koji samo rade lukove, majstori umetnici, koji rade samo mačeve, sablje, koji samo liju koplja ili buzdovane, znači sve to posebno. Ne može sve da radi baš sve, i strele i mačeve, koplja, tada je to bilo podeljeno", objašnjava Đokić.

Pretvoriti usijano gvožđe u hladno oružje težak je i dugotrajan proces, a iako živi u Srbiji, nije slučajnost što je inspirisan Rimljanima.

Na području Visibabe, u kojoj Bato Đokić živi i stvara, nekada je bilo vojno utvrđenje Municipium Malvesatium.

To je bila i tema diplomskog rada na Arheologiji Marine Kotarac iz Požege, koja kaže da je u pitanju veliko prostranstvo, gde su boravile brojne legije.

Kotarac kaže da su vojnici koji su stradali, tu bili sahranjivani. "Po tim natpisima i po njihovim imenima može da se zaključi da su bili iz raznih provincija tadašnjeg Rimskog carstva, čak i i iz Severne Afrike", rekla je Kotarac.

Za izložbu posvećenu starom Rimu, Bato Đokić priprema skulpture od drveta i metala. Iako četkicom i na platnu slika rimske motive, obavezno ih kombinuje sa metalom koji je sam iskovao. U vreme predaha prepušta se drugoj vrsti umetnosti - muzici.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.