Kovač: Cilj VBA je i bolja komunikacija sa javnošću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Cilj VBA je i bolja komunikacija sa javnošću

BEOGRAD -

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač rekao je da je jedan od ciljeva reforme te službe, demistifikacija vojne službe bezbednosti i njeno otvaranje i bolja komunikacija sa javnošću.

On je za današnju "Politiku" kazao da su u toj službi smatrali da je jedan od načina da se to ostvari izložba, objašnjavajući zašto je VBA napravila stalnu postavku o razvoju vojne službe bezbednosti.

Na pitanje da li postoji dokument ili predmet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji biste žele da izložite, a danas vam nije dostupan, on je odgovorio da "nismo uspeli da pronađemo neka operativno-tehnička sredstva iz perioda kada se KOS reformirao u Organe bezbednosti JNA, kao ni neke od prvih službenih legitimacija".

Nadamo se da ćemo i to uskoro uspeti da pronađemo, rekao je on.

"Kombinacijom izvornih dokumenata, operativno-tehničkih sredstava i drugih predmeta, video zapisa, originalnih pravila i uputstava iz raznih perioda rada vojne službe bezbednosti, izgleda najstarijeg dosijea i druge dokumentacije, nastojali smo da pokažemo kako je izgledala vojna služba bezbednosti u raznim periodima", istakao je Kovač.

On je dodao da je ideja bila da se na izložbi prikaže razvoj vojne službe bezbednosti kroz istoriju i to kako je bila organizovana, na osnovu kojih propisa je radila, koja je tehnička sredstva koristila i kojim se problemima bavila.

"Zbog toga nismo obrađivali ni jedan konkretan slučaj, iako su pojedini dokumenti ili predmeti delovi nekih slučajeva. Ali, ako bih nešto posebno izdvajao onda je to rad vojne službe bezbednosti na otkrivanju i sprečavanju ilegalnog organizovanja u vojsci, kao i na otkrivanju i presecanju agenturnih veza stranih obaveštajnih službi u vojsci", kazao je on.

"To je pre svega rad KOS-a u periodu Informbiroa i u uslovima ilegalnog organizovanja i stvaranja tzv. zavereničkih grupa, dezerterstva, istupa i drugih oblika delovanja. Drugi period koji takođe smatram interesantnim se odnosi na ilegalno organizovanje u JNA i period formiranja i delovanja grupa sa pozicija albanskog terorizma i ekstremizma".

Izložena su neka dokumenta i posle 2000. godine, a koja se odnose na normativno-pravni okvir rada VBA, rekao je on i dodao da je "međutim, kada su u pitanju operativna dokumenta, njihova dostupnost je regulisana drugim propisima".

Kovač je podsetio da je mogućnost da neki dokument bude dostupan javnosti regulisan Zakonom o arhivskoj građi. On je naveo i da je VBA krajem 2006. i početkom 2007. godine otvorila svoju arhivu, tako što je Vojnom arhivu predala svu građu nastalu između 1944. i 1976. godine.

"Do sada se pokazalo da je ovaj materijal vrlo interesantan za istraživače, posebno za neke periode, kao što je period Informbiroa. Sigurno će i druga dokumenta jednoga dana biti dostupna javnosti u skladu sa aktuelnim propisima", rekao je direktor VBA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.