Kotlić, lemneški kulen, a uz sve to vožnja fijakerom: Turisti hrle u gradić smešten ispod bođoša, lipa i platana (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 20:10

Kotlić, lemneški kulen, a uz sve to vožnja fijakerom: Turisti hrle u gradić smešten ispod bođoša, lipa i platana (FOTO)

Za one koji vole aktivan odmor, Sombor nudi mnogobrojne aktivnosti, a tokom godine možete posetiti i sjajne manifestacije, festivale i dešavanja u ovoj opštini.

Sombor se nalazi u severozapadnom delu Vojvodine ušuškan između Dunava i Telečke visoravni, i ispod raskošnih bođoša, lipa, platana, tisa i sekvoja.

Opština Sombor je bogata kulturna baština, čuvar stare tradicije i raskošne istorije, u kojem su mnogi umetnici i poetičari stvarali svoja najistaknutija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dela i našli svoj nadaleko poznat ravničarski mir. Izuzetna destinacija za za romantičan vikend, aktivan odmor i ljubitelje umetnosti, vojvođanskih specijaliteta i vina.

Nekadašnji Sentmihalj ili Coborsentmihalj, Sombor je bio graničarski grad, a od 1749. godine poveljom Marije Terezije postaje i slobodan grad, čime je počeo njegov ubrazani razvoj. Od 1786. godine postaje i stalno sedište Bačko-bodroške županije u okviru koje su se nalazili Subotica i Novi Sad.

Tokom XIX veka Sombor dobija prelepe građevine i postaje kulturno središte.

Sombor je nadaleko poznat po svom zelenilu, tačnije po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine te sa pravom nosi epitet najzelenijeg grada Evrope.

Turističku atraktivnost Sombora upotpunjuje razvoj ruralnog turizma u okolnim naseljima, ali i lovno-ribolovni turizam u mističnoj atmosferi polja trava, močvara i starih šuma "Gornjeg Podunavlja" išaranih dunavskim rukavcima i krivudavim kanalima.

Moramo spomenuti i gastronomski aspekt jer se uz vino, riblje i raznovrsne gurmanske specijalitete kao i muziku tamburica iskonski upoznaje mentalitet i gostoprimstvo žitelja ovog područja.

Ako se pitate šta obići u Somboru jedan od predloga je da prošetate prelepom glavnom ulicom Kralja Petra I i obiđete prelepe trgove i znamenite građevine u Somboru, razne muzeje i galeriju "Milan Konjović", prirodne lepote i rezervat biosfere "Bačko Podunavlje", mnogobrojne crkve i manastir Svetog arhiđakona Stefana, kupališta, etno kuće, salaše i čarde, vinarije, Čonopljansko jezero, Bezdansku banju...

Županija je ono što se svakako mora pomenuti i obići. Predstavlja obaveznu turističku destinaciju i najveću atrakciju u Somboru, u Županiji možete videti čuvenu sliku "Bitka kod Sente" Ferenca Ajzenhuta, kao i crtež "Sombor viđen očima ptice" arhitekte Branislava Jovina, prelepe trgove, stara zdanja koja kriju burnu istoriju ovog grada.

Prirodne lepote u opštini Sombor će vas ostaviti bez daha. Pronaći ćete mnogobrojne pešačke i biciklističke staze, uživati u sportskom pecanju, posmatranju ptica i prelepim zalascima sunca.

Za one koji vole aktivan odmor, dostupne su mnogobrojne aktivnosti u opštini Sombor. Bogata lovišta, ribnjaci, kanali i reka Dunav idealni su za lov, ribolov vožnje brodićima i čamcima, kupanje. U Somboru se možete baviti raznim sportovima, posetiti radnje starih zanata, vinarije, ići na jahanje ili vožnju fijakerom. Mnogobrojne biciklističke staze u Somboru oduševiće sve ljubitelje biciklizma.

Ne propustite mnogobrojne manifestacije u opštini Sombor, koje se održavaju tokom čitave godine i okupljaju ljude, kako u Srbiji, tako i šire.

Manifestacije u Somboru sa sigurnošću vam nude dobru zabavu, energiju, dobre gurmanske specijalitete, sjajne ljude, kao i vojvođanska vina.

U poseti Sombora, ono što je obavezno, jeste da probate lokalne specijalitete poput somborskg sira, somborski kotlić, lemneški kulen i mnoge druge.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.