Koštunići, etno-selo među šljivama

Izvor: RTS, 22.Sep.2013, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunići, etno-selo među šljivama

Etno-selo Koštunići odoleva vremenu i na pravi način predstavljaju seoski turizam Srbije. Tu je, među jabukama, šljivama i malinama nikao i novi eko-etno kompleks. Da bi ceo prostor, a sa njim i selo, ostali nezagađeni pobrinuli su se i priroda i ljudi.

Na južnim padinama Suvobora, nadomak Rajca, Ravne gore, Rudnika i Maljena - smestili su se Koštunići. U selu velike ekološke vrednosti, jabuke, šljive i maline su izvanrednog ukusa, a posebnog kvaliteta su šumski plodovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i lekovito bilje.

Koštunići danas odolevaju vremenu i na pravi način predstavljaju seoski turizam Srbije.

Da bi ceo prostor, a sa njim i selo, ostali nezagađeni pobrinuli su se i priroda i ljudi.

Priroda bogatstvom - potocima, proplancima i pašnjacima, a čovek čuvajući zatečeno i stvaranjem novih sadržaja u očuvanom okruženju.

Tu je nikao i novi eko-etno kompleks. Na padinama su, po zamisli Jovana Čekovića, izgrađeni vajati, restorani, konaci.

"Sada imamo još sedam čardaka, uskoro ćemo imati deset kaca, deset dvokrevetnih soba u kacama što će biti atrakcija za turiste, imaćemo i zatvoren bazen sa spa-centrom, hipebaričnom komorom", rekla je Snežana Trifunović. 

Ovde se može pojesti kupus iz zemljanog lonca, kajmak, proja, domaći uštipci, popara, pite sa suvim šljivama...

U podnožju eko-sela, vijugavo korito reke Čemernice i njena brza voda, pregradnom branom, pretvoreni su u jezero. To je postalo stecište gostiju iz Milanovca, Čačka, Ljiga, Valjeva.

Tokom iduće godine na ovim padinama biće izgrađeno i međunarodno naselje.

Da bi i lokalno stanovništvo učestvovalo u ovom projektu izgrađena je i fabrika biohrane. U njoj se primenjuje savremena tehnologija a sirovine potiču iz ovog kraja. Pogoni su izgrađeni po svetskim standardima i u njima se proizvodi prirodna rakija, jabukovo sirće.

Tu su i sušara za lekovito bilje i hladnjača za čuvanje plodova maline, kupine, šljive, jagodičastog voća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.