Izvor: B92, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koštunica želi proevropsku vladu"

Brisel, Beograd, Novi Pazar -- DSS se u Srbiji ne izjašnjava s kim planira učešće u Vladi, ali lider DSS-a Vojislav Koštunica je namere saopštio Briselu.

Izaslanik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da mu je juče posle podne u telefonskom razgovoru Koštunica preneo svoju nameru da uđe u koalicionu Vladu s proevropskim, demokratskim snagama.

Solana je razgovarao i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a obojici je preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekivanja Brisela da vlasti u Beogradu budu konstruktivne prema predlogu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija o Kosovu i da će učiniti sve da reše pitanje pune saradnje s Haškim tribunalom.

"Način na koji će biti sastavljena Vlada koalicije proevropskih demokratskih i brzina kojom to može biti učinjeno su važni da bismo ušli u temeljnije odnose, što EU želi sa Srbijom", kaže Solana.

Solana je Tadića i Koštunica obavestio o velikom zadovoljstvu šefova diplomatija EU zbog toga što su proevropske, reformske, demokratske stranke dobile većinsku podršku građana na izborima u Srbiji.

Zato, kako je naglašeno, ministri EU smatraju da postoje jasne mogućnosti za brzo formiranje stabilne demokratske Vlade i omogućavanja ubrzanog pridruženja Srbije Evropskoj uniji.

Na direktno pitanje da li mu je lider DSS-a u telefonskom razgovoru stavio do znanja da namerava da uđe u koalicionu Vladu s Tadićem i ostalim proevropskim sangama, Solana je odgovorio:"On mi je rekao da ima nameru da formira koaliciju s proevropskim snagama koje su u predizbornoj kampanji jasno istakle da je perspektiva Srbije u EU", kaže Solana.

Odmah pošto je iz Brisel stigla vest o Koštuničinim namerama, oglasio se šef Vladine Kancelarije za odnose s medijima Srđan Đurić. "Tačno je da je Solana razgovarao s premijerom, ali su netačni navodi Solaninih saradnika da je u razgovoru na bilo koji način pominjano pitanje formiranja i sastava nove Vlade Srbije", rekao je Đurić.

On je rekao da je u razgovoru Solane i Koštunice isključivo bilo reči o tome da su izbori u Srbiji održani u demokratskoj i fer atmosferi.

Kako je za B92 potvrđeno u Predsedništvu Srbije, Tadić je u razgovoru sa Solanom naglasio da je potrebno da što pre bude formirana demokratska, proevropska Vlada. Solana je zadovoljan i zbog uspeha demokratskih snaga na izborima.

Ko šta očekuje od Vlade

Predsedništvo Demokratske stranke je saopštilo je da u novoj Vladi treba da učestvuju sve stranke demokratskog bloka, odnosno DS, DSS, Nova Srbija, G17 plus i Liberalno-demokratska partija. Predsednik stranke Boris Tadić napravio je tim za razgovore o Vladi, koji predvodi zamenik predsednika stranke Dušan Petrović.

Dragan Đilas iz Demokratske stranke kaže da je stav DS-a da ta stranka treba da da premijera i da mora da ima ministarstva koja odlučuju o najznačajnijim stvarima za vođenje politike u Srbiji.

"To je za nas granica kompromisa. DSS je izašao sa svojim programom i dobio za to 16 odsto glasova. Mi smo izašli sa svojim programom i dobili 23 odsto glasova. To znači da, kad sutra napravimo Vladu, to znači da u tom zajedničkom programu mora da bude više od 70 odsto onog što je ponudio DS", kaže Đilas.

Koalicija okupljena oko LDP-a spremna je da potpuno podrži Božidara Đelića za mandatara Vlade ako ona bude reformska, izjavio je Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

On smatra da je u ovom trenutku jedino kvalitetno rešenje Vlada DS-a, LDP-a i manjina, uz skupštinsku podršku stranaka Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića. Ako se Vlada traži u trouglu DS-DSS-G17 plus, onda je koalicija okupljena oko LDP-a jasna opozicija, kaže Jovanović.

"Ako je politika kohabitacije Tadića i Koštunice zbog činjenice da je to jedini način obezbeđivanja parlamentarne podrške politika na koju treba da pristane naše društvo, onda mi na tu politiku ne možemo pristati jer je nama važniji posao koji ta vlada treba da radi", kaže Jovanović.

Istovremeno, predstavnici Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina, koji su osvojili dva mandata, rekli da su spremni da budu deo nove Vlade. Bajram Omeragić očekuje da bi mesto u Vladi bilo ministarstvo za regionalni razvoj.

"Naravno da imamo interes da u budućoj Vladi vodimo resor regionalnog razvoja jer smo vodili Savet za regionalni razvoj i u našem mandatu, kao što znate, na pretposlednjoj sednici Vlade usvojena je strategija ravnomernog regionalnog razvoja Srbije za period do 2012", kaže on.

Konsultacije o Vladi treba da počnu odmah pošto Republička izborna komisija objavi zvanične rezultate, što je dužna da učini do četvrtka u 20.00.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.