Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koštunica još nije odlučio"

Beograd, Novi Sad -- Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica još nije odlučio da li prihvata da bude mandatar vlade, kaže portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Iako je u predizbornoj kampanji narodnjačka koalicija Vojislava Koštunicu isticala kao svog jedinog i najboljeg kandidata za premijera, dva meseca od izbora i posle skoro mesec dana pregovaranja, aktuelni premijer Koštunica još uvek nije odlučio da li će prihvatiti da po drugi put bude predsednik Vlade. Portparol DSS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Andreja Mladenović kaže da takva odluka zavisi od dosta stvari.

"Mi još nismo ni na stranačkim organima raspravljali o tome, a sigurno i da će predsednik vlade i predsednik stranke, gospodin Koštunica, imati dosta tema o kojima će morati da razmisli pre nego što prihvati mesto mandatara, odnosno budućeg premijera", kaže on.

"Ima mnogo stvari koje su izuzetno važne i mislim da će njegova odluka sigurno zavisiti od mnogo stvari. Ja neću ovde da ih sada ređam, videćete u narednom periodu, to su izuzetno bitne stvari po pitanju državne politike, vođenja politike, sastava same vlade i tome slično", kaže Mladenović.

Mladenović je demantovao da je prethodnih dana bilo bilo kakvih neformalnih sastanaka, uključujući razgovore sa Srpskom radikalnom strankom.

Na pitanje da li DSS očekuje da će uskoro biti zakazan novi sastanak sa Demokratskom strankom na kojem bi se razgovaralo o novoj vladi, Mladenović je odgovorio: "Videćemo kako će se stvari odvijati narednih dana".

Portparol DSS nije želeo da govori o tome koji su uslovi te stranke za nastavak pregovora sa DS-om niti na kojim će resorima DSS insistirati. On je dodao da su stavovi od kojih DSS neće odstupiti poznati i ponovio da za tu stranku nikako nije prihvatljivo da Božidar Đelić bude premijer.

DS: Nema odstupanja od broja mesta

Potpredsednik Demokratske stranke, Bojan Pajtić, kaže da je ta stranka napravila veliki ustupak odustajanjem od premijerskog mesta, ali da neće popustiti kada je reč o broju ministarskih mesta u novoj vladi:

"Rezultati izbora jasno ukazuju da DS mora da ima odlučujuću ulogu u funkcionoisanju nove vlade i bržem ulasku u EU, ekonomskog prosperiteta zemlje i saradnje s Hagom. To znači da našoj stranci treba, između ostalog, da pripadnu ministarstva policije, odbrane i, naravno, finansija", kaže Pajtić.

Novi sastanak delegacija stranaka koje pregovaraju o novoj vladi treba da zakaže Demokratske stranka, koja se tim povodom još nije oglasila.

I dok lider G17 očekuje da bi taj sastanak trebalo da se održi ove nedelje, u DSS-u kažu da će taj sastanak biti održan "kada se steknu uslovi da se na njemu donesu i neki zaključci".

Dinkić: DSS na potezu

Mlađan Dinkić, lider G17 plus, treće stranke u pregovorima oko nove vlade, očekuje da sada kompromis treba da napravi Demokratska stranka Srbije pošto je Demokratska stranka odustala od mesta premijera, a G17 od ministarstva finansija.

Za G17 je logično da u budućoj vladi DS ima najveći broj mesta i najvažnija ministarstva pošto je ustupio mesto premijera DSS-u, kaže Dinkić.

"Demokratska stranka je ponudila 24 ministarstava i misli da je potpuno realno da DS ima 12 ministarstava, dakle 50 posto, osam ministarstva da ima DSS, a četiri G17 plus", kaže on.

"Osim toga, DS bi trebalo da ima i dva potpredsednika vlade i na taj način bi imala 14 glasova u vladi u odnosu na 27 i to je apsolutna većina. Ja mislim da bi to bilo fer i ako je to predlog DS-a, za nas je on prihvatljiv", kaže on.

"Srbija zaista ima šansu da sa 130 poslaničkih mandata formira većinsku demokratsku vladu, čini mi se da su u ovom trenutku i DS i G17 pokazali sklonost ka zdravim kompromisima i sada je red na DSSu da to učini", rekao je on.

Dinkić smatra da nije realno da ista stranka dobije i policiju i odbranu, ali kaže da je G17 spremna da odustane od ministarstava finansija. "Dakle, ukoliko je to način da se napravi dogovor oko formiranja nove vlade, G17 je spreman na takav kompromis", rekao je on.

Poslednja kombinatorika

DS: predsednik skupštine; potpredsednik vlade za evropske integracije: Božidar Đelić (DS), MUP: Dragan Šutanovac (DS), Ministarstvo za finansije: DS, Ministarstvo za saobraćaj: Dragan Đilas (DS), Ministarstvo za energetiku: Aleksandar Vlahović (DS), Ministarstvo za trgovinu: Slobodan Milosavljević (DS), Ministarstvo spoljnih poslova: Vuk Jeremić (DS), Ministarstvo za ljudska prava: Rasim Ljajić (DS), ministarstva za medije, za socijalnu zaštitu, za sport, za dijasporu, za ekologiju.

DSS: Ministarstvo za rad: Slobodan Lalović (DSS), Ministarstvo za građevinu: Velimir Ilić (NS), Ministarstvo za nauku: Aleksandar Popović (DSS), Ministarstvo za prosvetu: Vladeta Janković (DSS), Ministarstvo vera: Milan Radulović (DSS), Koordinacioni centar za Kosovo: Sanda Rašković-Ivić (DSS).

Ministarstvo odbrane bi, ukoliko DS preuzme policiju, moglo pripasti DSS-u. U tom slučaju, Jočić bi mogao da bude ministar odbrane, ili, kako tvrdi izvor B92, DSS bi za njega mogao da traži ili mesto ministra pravde, ili potpredsedničko mesto za bezbednost. Savet za bezbednost bi pripao Milanu Rakiću, sadašnjem šefu Tadićevog kabineta.

"Nije tajna da mi smatramo da G17 plus može dobro da vodi ministarstvo finansija, ali u interesu kompromisa, u interesu formiranja većinske demokratske vlade, mi smo spremni da to prepustimo Demokratskoj stranci", rekao je on.

"Onda je, naravno, alternativa za nas ministarstvo ekonomije, koje bi bilo napravljeno od sadašnjeg ministarstva privrede, ekonomskih odnosa sa inostranstvom i turizma. To je jasno, pozicija je tu potuno čista i ja mislim da bi svako u ovim razgovorima trebalo da bude spreman na kompromis", kaže Dinkić.

Poslednji zvanični sastanak lidera sve tri stranke bio je pre sedam dana, a novi sastanak koji bi prema oceni stranačkih funckionera trebalo da bude ključan, još uvek nije zakazan.

Dinkić kaže da bi vlada DSS-SRS unazadila Srbiju i da su novi izbori bolje rešenje. Dinkić je rekao da je hipotetički moguća takva vlada, ali da ona nije realna.

On kaže da je logično da Demokratska stranka ima najviše resora u vladi, ali da je to stvar pregovora stranaka i da će Vlada lako biti formirana ako se bude razgovaralo, a ne ratovalo po medijima.

"Ako je DS-u važno da ima odgovornost nad resorom finansija, G17 plus nema ništa protiv da u interesu kompromisa to bude tako. G17 plus bi u tom slučaju trebalo da pripadne ministarstvo ekonomije", rekao je Dinkić i dodao da je o pitanjima Vlade nekoliko puta razgovarao s predsednikom DS-a i Srbije Borisom Tadićem.

"Vlada za manje od mesec dana"

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ocenjuje da poruka DSS-a da Koštunica nije odlučio da li će prihvatiti da po drugi put bude premijer Srbije ukazuje da su pregovori o vladi ušli u konačnu fazu.

On ne očekuje da će Koštunica predugo razmišljati i smatra da će nova vlada biti sastavljena za manje od mesec dana.

"Koštunica je, uz sve svoje prednosti i mane, ozbiljan političar i on će sada vagati i videti da li će imati sigurne garancije da mu se moguće kombinacije pretvore u izvesno poveravanje mandata i provera da li takva konstrukcija ima sigurnu parlamentarnu većinu", smatra on.

"Nakon toga ja mislim da mi možemo očekivati u tom periodu od mesec dana ili možda nešto kraćem novu vladu, imajući u vidu težinu situacije u kojoj se Srbija nalazi".

"Tadić i Koštunica se ranije dogovorili"

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da su Boris Tadić i Vojislav Koštunica i pre raspisivanja parlamentarnih izbora postigli dogovor o postizbornoj koaliciji.

Jovanović je u intervjuu "Blicu" rekao da su priče o "principima" za formiranje vlade i potenciranje priča o novim izborima ustvari pojačavanje argumentacije koje treba da umanje kritike koje će pratiti formiranje buduće vlade.

"Tadić i Koštunica ne tragaju za kompromisom, već za obrazloženjem koje će imati najmanju cenu za prelazak iz kohabitacije u koaliciju”, smatra on.

"Zato se čeka kraj marta, rasprava pred Savetom bezbednosti UN (o Kosovu) i činjenica da ulazimo u probleme zbog neusvojenog budžeta. Tako će opravdati formiranje vlade", rekao je lider LDP-a.

On je dodao da će koalicija oko LDP-a dati podršku budućoj vladi, ako predsednik Srbije bude objavio da mandat za sastav nove vlade nudi Božidaru Đeliću.

Čanak: Koštunica premijer

Nenad Čanak, LSV (FoNet)

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da će u novoj vladi premijersko mesto imati Vojislav Koštunica, da će DS-u pripasti većina ministarskih portfelja, a da lider G17 plus Mlađan Dinkić neće dobiti resor finansija.

Čanak je za Večernje novosti izjavio da će takav razvoj događaja uslediti kada rešenje za Kosovo bude izvesno, odnosno, početkom aprila, posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema Čankovim rečima, to što do sada nije konstituisana Vlada je taktički potez "kako Srbija u trenutku rešavanja kosovskog pitanja ne bi imala nijedan legitiman organ vlasti, osim predsednika države".

"Na taj način, 'tehnička vlada' ima vlast bez odgovornosti. S druge strane, šef države ima odgovornost bez vlasti i po tome će biti odgovoran i za ono što će se desiti s Kosovom", objasnio je Čanak.

On je dodao da bi u slučaju novih izbora, ako bi trebalo napraviti "najširi front protiv radikala, u koaliciju pozvao sve prodemokratske stranke, bez DSS-a".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.