Koštunica dao ostavku!

Izvor: Press, 19.Mar.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica dao ostavku!

"Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika DSS. Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala", rekao je Koštunica u pisanoj izjavi medijima.

Koštunica je naveo da je DSS na izbore jedina izašla sa programom, kako političkim, tako i ekonomskim, koji je trebalo da omogući privredni oporavak i razvoj zemlje, zaštitu državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i nacionalnih interesa, kao i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

"Taj srpski glas, u čijoj su osnovi naš dobro poznat kritički stav prema evropskim integracijama i ideja političke neutralnosti, izbornom voljom građana više neće moći da se čuje u Skupštini Srbije", naveo je Koštunica.

Apsolutna većina je na izborima odlučila da Srbija pođe putem koji, kako je ocenio, preti da je pretvori "u neku vrstu kolonije Vašingtona i Brisela i da ugrozi njenu slobodu".

Takav položaj Srbije neminovno će, smatra Koštunica, prouzrokovati njeno dalje komadanje, propadanje srpske privrede, porast nezaposlenosti i pad u "dužničko ropstvo". 

"Skoro polovina biračkog tela koja nije izašla na izbore podržala je, posredno i prećutno, ovakvu politiku, zasnovanu na gromoglasno ponavljanim lažnim obećanjima tokom kampanje u koju su uložena ogromna sredstva i koja je bila obeležena otvorenim pretnjama, zastrašivanjem i podmićivanjem birača", rekao je Koštunica.

DSS je, dodao je, u ovakvim okolnostima uradila sve što je bilo u njenoj moći, pod uslovima koji su bili krajnje nenormalni i zapravo nemogući. 

"Ipak, ako se srpski glas ne bude čuo u Skupštini Srbije, ima naših predstavnika u Skupštini Beograda, kao i u skupštinama drugih gradova i opština", naveo je Koštunica. 

DSS, kako je istakao, treba da sačuva sebe, svoju organizaciju i svoju politiku za neka buduća vremena, u kojima će, "i Srbiji i našem narodu biti još mnogo teže, nepodnošljivije nego sada".

"Srbiji će tada glas Demokratske stranke Srbije, i glas drugih koji sa nama dele brigu o budućnosti Srbije, biti još potrebniji", naglasio je Koštunica.

On je naveo da je tokom 22 godine imao čast da predvodi stranku koja je, ubeđen je, učinila mnogo za dobrobit Srbije.

"Dok je DSS bila na vlasti donet je Ustav, zemlja se opredelila za vojnu neutralnost, započet je privredni oporavak, stabilizovane su institucije, oslobođeni mediji, a životni standard građana bio u osetnom usponu. Bilo je, naravno i neuspeha, a najteži je svakako neprelazak cenzusa na upravo završenim izborima", rekao je Koštunica.

On se svima koji su doprineli, kako je rekao, časnom imenu DSS i svima koji će to ime čuvati u buduće, zahvalio.

"Dosledno smo se borili za ostvarenje državotvornih ciljeva i demokratskih vrednosti, prolazili kroz najteža iskušenja i nedaće, ali smo pretrajali", rekao je Koštunica.

DSS je na izborima za republički parlament dobio 4,24 odsto glasova, dok je u Skupštini grada Beograda obezbedio učešće osvojivši 6,39 odsto glasova.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koštunica podneo neopozivu ostavku

Izvor: Prva.rs, 19.Mar.2014

Koštunica ostaje član D S S, a još nije poznato kada će biti izborna skupština stranke, pošto je za sada samo najavljeno da bi trebalo da bude održana posle pokrajinskih izbora u Vojvodini...Koštunica je, nakon sednice Predsedništva, na kojoj je podneo ostavku, u pisanoj izjavi medijima rekao...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.