Koštunica: Pred građanima dva puta

Izvor: RTS, 17.Apr.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Pred građanima dva puta

Na izborima 6. maja pred građanima Srbije su dva puta - onaj za koji tvrde da EU nema alternativu i drugi da postoji nešto iznad EU, a to je Srbija, rekao je kandidat DSS-a za predsednika Srbije Vojislav Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojislav Koštunica izjavio je da su 6. maja pred građanima Srbije dva puta i da oni treba da izaberu put političke neutralnosti.

Koštunica je na predizbornom skupu u Kosovskoj Mitrovici istakao da se na Đurđevdan ukazuju dva puta - jedan je onaj za koji tvrde da EU nema alternativu koji je, kako je ocenio, pogrešan i drugi put je da postoji nešto iznad EU, a to je Srbija.

"Dva su puta, jedan takozvani evropski koji podrazumeva da svaki dan ko hoće - ko izvoli, trpi ocene, ucene, pritiske i poniženja iz Brisela. Drugi put podrazumeva da Srbija bude slobodna i suverena država kao što je uvek bila u svojoj istoriji", rekao je Koštunica.

Predsednik DSS-a je istakao da je put prema kojem EU nema alternativu i gde se večito čeka na ulazak u takozvani evropski raj pogrešan i naopak a da drugi put, za koji se zalaže DSS i većina građana u Srbiji, jeste put političke neutralnosti.

"Da ne budemo članica EU, da budemo slobodna država koja će sarađivati sa svima, da ne budemo jedna podanička država, da ne budemo podanici Briselu, već da budemo slobodni i svoji", rekao je prvi čovek DSS-a.

Koštunica koji je kandidat te stranke za predsednika Srbije istakao je da je u prethodne četiri godine bilo prilike da se uverimo šta nam donosi evropski put, zapitavši se da li se u Srbiji danas bolje ili gore živi nego pre četiri godine.

"Kolike plate i penzije behu pre četiri godine, a kolike su danas, koliko se Srbija zadužila, kako izgleda naš budžet, u kakvom stanju je naša industrija, šta će još preteći od naše poljoprivrede. Da li od odgovora na ova pitanja ima boljeg pokazatelja šta nam je evropski put doneo", istakao je Koštunica.

Vojislav Koštunica je dodao da Srbije nema bez Kosova i da se mora učiniti sve kako bismo sačuvali ono što su nam preci u amanet ostavili.

DSS: Nesprovođenje lokalnih izbora na KiM je izdaja

Visoki funkcioner DSS-a Marko Jakšić oštro je kritikovao doskorašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i obećao da će ta stranka, ako dođe na vlast, sve štetne ugovore koje su potpisali Goran Bogdanović, Borko Stefanović i Ivica Dačić poništiti.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da je nesprovođenje lokalnih izbora u pokrajini poslednji čin izdaje na Kosovu i Metohiji kojih je bilo puno.

Samardžić je ocenio da je građanima na Kosovu, zbog onoga što je vlast iz meseca u mesec činila, bilo jasno da ih Srbija polako "pušta niz vodu".

"Polako zato što ne smeju da to učine naglo i brzo jer smatraju da će taj usporeni tempo uspavati ljude i vas ovde i nas tamo i da se zapravo neće videti ta njihova izdaja. Ona se videla u svakom tom činu, ali ovo što je nagovestio ministar za Kosovo i Metohiju pre dva dana (da lokalni izbori na KiM neće biti organizovani) to je taj poslednji udarac", rekao je Samardžić.

Slobodan Samardžić je istakao da će se zbog toga jednog dana postaviti pitanje odgovornosti i da će svi oni koji su "predavali Kosovo neprijatelju morati da odgovaraju".

Na predizbornom skupu u Kosovskoj Mitrovici govorio je i portparol DSS Petar Petković koji je istakao da se odlazeća vlast zarad kandidature za članstvo u EU odrekla Kosova i Metohije.

Popović: Beogradu treba pravi metro

Kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović rekao je da je prestonici neophodan pravi metro visokog kapaciteta koji može da proveze mnogo putnika u sat vremena, a ne ono što sada predlažu gradske vlasti.

Predstavljajući program te stranke za izgradnju beogradskog metroa, u okviru kampanje za gradske izbore, Popović je na stanici kod Vukovog spomenika rekao da pri izgradnji metroa treba slušati struku i da je Beogradu potreban nezavistan šinski sistem.

"Svako u Beogradu podržava izgradnju metroa, ali o toj izgradnji je neophodno slušati glas struke i ne ulaziti u brzopleta obećanja. Beogradu je potreban pravi visokokapacitetni metro koji može da preveze puno putnika u sat vremena, ne ono što sada predlažu gradske vlasti", istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, struka treba da se sluša i što se tiče redosleda poteza.

"Dakle, prvo treba da se uradi projekat, da se onda ozbiljno prodiskutuje o tome, a onda da se uradi ovo što gradska vlast radi u skladu sa međudržavnim sporazumom Srbije i Francuske", rekao je Popović.

Mladenović: Preispitati dogovor sa Francuzima

Predsednik gradskog odbora DSS Andreja Mladenović rekao je da će ta stranka, kada u periodu posle izbora bude učestvovala u gradskoj vlasti, insistirati na tome da se potpuno preispita ono što je dogovoreno o izgradnji metroa sa francuskim kompanijama "Alstom" i "Ežis".

"Beograd je u tim tehničkim detaljima obavezan da dostavi svu dokumentaciju koja postoji do sada, a koja je rađena za izgradnju metroa i to je nedopustivo", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Beogradu je potreban strateški partner za izgradnju metroa.

"Ovako kako je ova vlast počela, dovešće nas do toga da ćemo kupiti vagone, a da ćemo tek onda krenuti u samu izgradnju metroa", smatra Mladenović.

Kandidat sa liste DSS "Vojislav Koštunica" za poslanika Sanda Rašković Ivić, koja je obišla Zrenjanin, rekla je da je prošle godine Zakon o izbeglicama izmenjen na štetu izbeglih lica, te da će ga ta stranka promeniti, po preuzimanju odgovornosti za vođenje zemlje.

Prema važećim zakonskim propisima, kako je istakla, od izbeglica se traži da uz pomoć donacija i opština na čijoj su se teritoriji našli posle progona, praktično otkupe te kuće kako bi postali njihovi vlasnici.

"To u suštini znači da se od izbeglica traži da plate državi donacije međunarodnih organizacija, donacije opština i sopstveni rad. Takvo rešenje je apsolutno nepravedno i nelogično", rekla je Ivić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koštunica: Na Đurđevdan se ukazuju dva puta (VIDEO)

Izvor: S media, 17.Apr.2012

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je danas da su 6. maja pred građanima Srbije dva puta i da oni treba da izaberu put političke neutralnosti...Koštunica je na predizbornom skupu u Kosovskoj Mitrovici istakao da se na Ðurđevdan ukazuju dva puta, jedan je onaj...

Nastavak na S media...

DSS: Put ka EU popločan gubicima

Izvor: B92, 17.Apr.2012

Kosovska Mitrovica -- Srbija na izborimamože da se opredeli dva puta - jedan za koji tvrde da EU nema alternativu, a drugi je da iznad EU postoji Srbija, kaže Vojislav Koštunica..."Evropski put podrazumeva da svaki dan ko hoće trpi ocene, ucene, pritiske, poniženja iz Brisela. Drugi put, put neutralnosti,...

Nastavak na B92...

Koštunica u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 17.Apr.2012

Na izborima 6. maja pred građanima Srbije su dva puta - onaj za koji tvrde da EU nema alternativu i drugi da postoji nešto iznad EU, a to je Srbija, rekao je kandidat DSS-a za predsednika Srbije Vojislav Koštunica...Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da su 6. maja...

Nastavak na RTS...

Kosovo: DSS na predizbornom skupu obećava poništenje sporazuma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2012

Demokratska stranka Srbije (DSS) održala je danas predizborni skup u Kosovskoj Mitrovici, na kojem je predsednik Vojislav Koštunica izjavio da su 6. maja pred građanima Srbije dva puta i da oni treba da izaberu put političke neutralnosti. "Dva su puta, jedan takozvani evropski koji podrazumeva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.