Kostreš: Stranke da se javno izjasne da ne primaju preletače

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Avg.2017, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: Stranke da se javno izjasne da ne primaju preletače

Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražio je danas od političkih stranaka u Srbiji da se javno izjasne i donesu pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze s poslaničkim ili odborničkim mandatima.

"Danas u prilog tome govori i podatak organizacije CRTA da je u 52 opštine i grada u Srbiji, naročito nakon lokalnih izbora zabeležen fenomen 'preletača' u vladajuće stranke. Sa druge strane, broj poslanika i poslanica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji su napustili poslaničke grupe i stranke na čijim listama su izabrani u Skupštinu Srbije, jasno ukazuje da postoji potreba za ovakvim rešenjem", naveo je Kostreš u saopštenju.

Dodao je da je nesporno da oni koriste mogućnost koju im ostavljaju Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika, ali je ocenio da se takvim postupcima dolazi u opasnost od urušavanja čitavog političkog sistema.

"Ukoliko takva praksa ne bude prekinuta, politička scena u Srbiji će se suočiti sa još većom apatijom i gubitkom poverenja birača, jer će rezultat njihovog glasanja svejedno biti promenjen", ocenio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, ukoliko je želja za promenom stranke plod iskrene promene političkih ubeđenja, odbornici ili poslanici bi trebalo da pre odlaska svoje mandate ostave onoj listi, odnosno stranci, sa kojom su ga osvojili.

"Isto tako, partija koja ih prima bi trebalo da se raduje ljudima koji su u stanju da se odreknu poslaničkog ili odborničkog mandata da bi im se priključili", poručio je Kostreš.

Podsetio je da LSV na to poziva i upozorava još od novembra 2014. godine, kada je bilo naročito aktuelno "prekomponovanje" vlasti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bojan Kostreš: Stranke da se javno izjasne da ne primaju preletače

Izvor: Beta, 28.Avg.2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od političkih stranaka u Srbiji da se javno izjasne i donesu pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze s poslaničkim ili odborničkim mandatima."Danas u prilog tome govori i podatak...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.