Kostreš: Čanak za premijera Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2012, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: Čanak za premijera Vojvodine

NOVI SAD -

Samo Demokratska stranka ima snagu da pobedi naprednjake i samo demokrate mogu da daju predsednika Vlade Srbije, smatra Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Kostreš je kazao da je najracionalnije i najizvesnije da LSV prvo razgovara sa DS i da će s to strankom postići dogovor, ako i kod nje postoji takav stav.

"Razlog je jednostavan, Liga se ne slaže s DS o nivou autonomije koji Vojvodina treba da ima, ali se slaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko evropskog puta, saradnje s Hagom i ostalim stvarima koje su urađene za vreme vlade Mirka Cvetkovića", kazao je Kostreš u intervjuu za "Danas".

On je rekao da postoje i druge stranke s kojima bi Liga mogla da razgovara, ali je ocenio da samo DS može da pobedi naprednjake i samo demokrate mogu da daju premijera Srbije.

"Bilo bi neodgovorno kada bi Liga podržavala bilo koga drugog i prelivanjem glasova omogućila naprednjacima da pojedinačno budu najveća stranka i prvi predlože mandatara za sastav nove vlade", kazao je on.

Što se tiče pokrajinskih izbora, Kostreš je rekao da će Aleksandra Jerkov biti kandidat LSV za gradonačelnika Novog Sada, a da bi lider te stranke Nenad Čanak mogao biti kandidat za premijera Vojvodine.

"Lično mislim da će on (Čanak) to biti i podržao bih ga ako izrazi želju da se kandiduje, jer bi bio najbolje rešenje. Ipak, u Ligi o tome još nismo razgovarali", kazao je Kostreš.

Na pitanje o "autonomaštvu", Kostreš je kazao da su autonomaši "svi oni koji u prvi plan stavljaju interese Vojvođanki i Vojvođana i koji smatraju da Pokrajina treba da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvornu imovinu i prihode garantovane Ustavom, da novac koji se zaradi u Vojvodini i ostane u njoj, kao i da moraju da joj se vrate svi prerogativi i imovina koje je imala pre Miloševićevog puča".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.