Kostolac, borba bez prestanka

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostolac, borba bez prestanka

Velika bitka sa vodom vodi se u Drmnu kod Termoelektrane "Kostolac". Ipak, voda je pod kontrolom. Pojedini meštani se evakuisali. Elektrana radi punim kapacitetom, potvređeno RTS-u. Energetski sistem zemlje stabilan, kaže ministar energetike za RTS.

05.15 - Voda koja je pretila elektrani je pod kontrolom. Nema bojazni od poplavljivanja. Gradi se još jedan preventivni nasip, kaže za RTS rukovodilac operativnog tima Bratislav Dikić.

23.30 - Drmno za sada bezbedno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iako voda prilazi i elektrani i selu, javlja izveštač RTS-a.

22.15 - Noćas je velika borba za TENT i za Kostolac, rekao je za RTS ministar Antić.

21.25 - Ministar Vanja Udovičić obišao je omladinu angažovanu na zaštiti termoelektrane u Kostolcu i u ime Vlade Srbije zahvalio na hrabrosti i predanosti u odbrani zemlje.

21.20 - Voda kod Kostolca probila tri nasipa, i stigla do sela, javlja izveštač RTS-a. Pokušaji da se voda preusmeri. Termoelektrana bezbedna. 

U Kostolcu ne prestaje borba, gde je reka Mlava probila i treći nivo nasipa i preti površinskom kopu "Drmno" i termoelektrani "Kostolac B", ali i selu Drmno.

Rukovodilac operativnog tima Bratislav Dikić rekao je za RTS da je voda koja je pretila termoelektrani Kostolac pod kontrolom i da nema bojazni od poplavljivanja.

"Sva voda je preusmerena u staro korito Mlave i sada je pod kontrolom. Mere bezbednosti su dovedene do tog nivoa da su meštani sela u blizini termoelektrane bezbedni kao i sama elektrana", istakao je Dikić.

Naveo je da je izgrađeno devet kilometara nasipa koji štiti elektranu. Zahvalio se pripadnicima MUP-a, Vojske i građanima koji su pomagali.

"Radi se i danas, ne staje sa radovima. U blizini kuća se pravi još jedan preventivni nasip, da ima još nekoliko prstenova, da budemo sigurni da voda neće probiti", rekao je Dikić.

Kako je kaveo, informacije sa terena pokazuju da vodostaj Mlave opada.

Radnici kopa i termoelektrane prekopavali su lokalni put Drmno - Kostolac kako bi vodu koja nadolazi iz Mlave preusmerili u stari tok te reke.

Voda koje se izlila napravila je novi tok u dužini od 30 kilometara i tekla paralelno sa Mlavom, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

Ipak, termoelektrana "Kostolac" sve vreme radi punim kapacitetom, potvrdio je za RTS direktor elektrane Dragan Jovanović.

"Vode je sve više i sve je bliže, ali nasipi za sada odolevaju", rekao je Jovanović i dodao da se preduzimaju sve mere da se poplavni talas oslabi i da se spreči prodor vode u termoelektranu.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić ranije je rekao za RTS da je nađeno tehničko rešenje da se umanji šteta na TE "Kostolac" i da veruje da će Kostolac biti obezbeđen.

Marić je dodao da je to izuzetno važno za stabilnost i bezbednost elektroenergetskog sistema u Srbiji.

Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović tvrdi da su svi kapaciteti u Kostolcu uposleni i da je sve dobro organizovano.

"Imam dobar osećaj da ćemo odbraniti Kostolac", naglasio je Obradović, govoreći za Dnevnik RTS-a.

Prvi čovek EPS-a kaže da je situacija alarmanenta, ali da je energetski sistem bezbedan.

Antić: Energetski sistem stabilan

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da je energetski sistem Srbije u ovom trenutku stabilan.

"Samo nekoliko hiljada naših korisnika nema stuju, što je manje nego u normalnim okolnostima", rekao je Antić, precizirajući da u to ne ubraja Obrenovac.

Antić je istakao da Sava izaziva dramatične probleme na Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) i nešto manje Mlava na TE "Kostolac".

"Danas smo imali višečasovni sastanak sa direktorom EPS-a Aleksandrom Obradović i na stalnoj smo vezi sa vojskom, Sektorom za vanredne situacije. Činimo sve što je moguće da bismo sačuvali ta dva najznačjnija elektroenergetska objekta", podvukao je Antić.

Ministar energetike je upozorio da je stanje veoma kompleksno i zahteva od građana da štede električnu energiju.

"Mi smo zemlja koja od ovog trenutka mora da štedi sve - i vodu i hranu i da pomognemo našim sugrađanima koji nemaju krov nad glavom. Isto tako moramo da štedimo i struju, to je energent koji je ozbiljno ugrožen i velike napore ulažemo da obezbedimo stabilnost tog sistema", naveo je Antić.

Antić je naveo i da nisu planirane restrikcije i da će struja biti puštena svuda kada bude bilo bezbedno.

"Nemamo havarijskih oštećena ni na jednom elektrodistributivnom sistemu, tako da možemo nakon dogovora sa MUP-om i Sektorom za vanredne situacije da pustimo struju", zaključio je Antić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Voda kod Kostolca pod kontrolom

Izvor: RTS, 19.Maj.2014, 06:35

Posle velike bitke koja se vodila sa vodom u Drmnu kod Termoelektrane "Kostolac" situacija je stabilna. Voda je pod kontrolom i grade se novi preventivni nasipi. Pojedini meštani se evakuisali. Elektrana radi punim kapacitetom, potvređeno RTS-u. Energetski sistem zemlje stabilan, kaže ministar energetike...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.