Kostić: RBV nije progutala 6,8 milijardi dinara iz budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2012, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: RBV nije "progutala" 6,8 milijardi dinara iz budžeta

BEOGRAD,NOVI SAD -

Razvojna banke Vojvodine (RBV) nije "progutala" 6,8 milijardi dinara iz budžeta, rekao je na konferenciji za novinare član Izvršnog odbora RBV Goran Kostić, a povodom početka kontrole poslovanja ove banke od strane Narodne banke Srbije (NBS).

Kostić je precizirao da se radi o tome da je Razvojna banka Vojvodine dokapitalizovana državnim obveznicama u ukupnoj sumi od 6,8 milijardi dinara, koje će stizati za naplatu u kuponima u narednih 10 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

To znači da će budžet u drugoj polovini godine biti opterećen ukupno sa 340 miliona dinara (oko tri miliona evra), od čega iz budžeta Srbije 300 miliona, a preostalih 40 miliona evra će finansirati Vojvodina, rekao je on.

Kostić je podsetio da se RBV za program državne pomoći prijavila u martu 2011. godine, zato što je bila "potkapitalizovan" i dodao da će toj banci verovatno biti potrebna nova dokapitalizacija zbog lošeg stanje privrede.

U ovom trenutku jeftinije je ići na dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine, nego proglasiti stečaj, rekao je Kostić.

Republika Srbija ima udeo od 22 odsto, a pokrajine Vojvodina 67 odsto u kapitalu Razvojne banke Vojvodine, što znači da je u većinskom državnom vlasništvu, rekao je Kostić i dodao da banka ima 578 zaposlenih.

Dugovi nasleđeni od Metals banke

Goran Kostić je naveo da banka u ukupnim plasmanima ima oko 62 odsto problematičnih plasmana.

Kostić je napomenuo da je u momentu preuzimanja Metals banke, od koje je nastala Razvojna banka Vojvodine (2010. godine), nivo problematičnih plasmana bio preko 80 odsto i od tada je Razvojna banka uspela da ih smanji na sadašnji nivo.

Krajem 2010. godine potraživanja tadašnje Metals banke bila su preko osam milijardi dinara, a sa kamatama su premašivala 12 milijardi dinara, naveo je Kostić.

On je izjavio da RBV vodi 930 sporova sa firmama i da je do sada uspela da naplati preko 700 miliona dinara neplaćenih potraživanja, ali je napomenuo da je banka tako došla do imovine koju je teško prodati.

Razvojna banka Vojvodine nije imala problematične plasmane niti je bilo političkih pritisaka na nju i političkih kredita, naglasio je Kostić i ukazao da se slučaj Razvojne banke Vojvodine ne može poistovetiti sa aferom u Agrobanci.

RVB će, verovatno, od sledeće godine poslovati pozitivno

Kostić je rekao da su napisi o lošem poslovanju Razvojne banke Vojvodine dezinformacije i da bi ta banka naredne godine trebalo da počne da posluje pozitivno.

"Sve mere koje se preduzimaju u konsolidovanju banke dovešće do toga da banka u kratkom vremenskom periodu počne da posluje pozitivno, odnosno to će se desiti kad u 2013. bude pokriven gubitak na teret kapitala, (usvajanjem završnog računa za ovu godinu)", rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kršev: Loši temelji i stranačka podela

Za poznavaoca bankarskog poslovanja Borisa Krševa, loši rezultati u poslovanju Razvojne banke Vojvodine, nisu novost.

"Temelji Razvojne banke izgrađeni su na kapitalu ali i gubicima nekadašnje "Metals banke". Znate kako sistem funkcioniše, kao sistem spojenih sudova. Ne možete da ispustite u jednoj cevi a da se ne odrazi u ostalim cevima. Tako je i u ovom našem slučaju" kaže Kršev.

Na drugoj strani, s'obzirom na činjenicu da je Razvojna banka Vojvodine samo jedna od 17 dokapitalizovanih banaka kao i da pojedine banke imaju još viši procenat nenaplativih kredita, deo javnosti postavlja pitanje zašto je baš ta banka u žiži javnosti? Za Krševa odgovor je u stranačkoj podeli.

"U poslovanje Razvojne banke Srpska napredna stranka i Socijalistička stranka Srbije nisu bile umešane, pa će i istraga biti detaljnija", tvrdi on.

"Sigurno da zbog ovako jednog oslobodilačkog nastupa bez dužničkih obaveza, prema drugima da će se ispitati do kraja savesno odnosno nesavesno poslovanje i u ovoj banci" kaže Kršev.

U Razvojnoj banci Vojvodine veruju da će započeta dokapitalizacija banke imati efekta i stabilizovati njeno poslovanje.

NBS počela kontrolu poslovanja Razvojne banke Vojvodine

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je započela kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja Razvojne banke Vojvodine (RBV), koja je u proteklom periodu "u značajnoj meri koristila državnu pomoć".

"Uz kontinuirano praćenje finansijskog stanja i performansi svih banaka u sistemu i planirane neposredne kontrole, NBS će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima je prisutan određeni nivo kreditnih rizika i u kojima struktura vlasništva može da inicira probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika, odnosno akcionara", navodi se u saopštenju centralne banke.

Kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banke, kako je objašnjeno, obuhvata i kontrolu pravilnosti izvršene klasifikacije potraživanja od strane banke i po tom osnovu izdvojene posebne rezerve za procenjene gubitke, što posredno utiče na kapital i druge pokazatelje poslovanja banke.

NBS je Privrednoj banci Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES i AIK banci, uputila zahtev da joj u najkraćem roku, najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi (castody) računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu.

Cilj te provere je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama.

Centralna banka je ukazala i na odgovornost svih drugih učesnika u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, upravnih i izvršnih odbora banaka i akcionara.

U tome je značajna uloga, kako je naglasila NBS, i eksternih revizora koji potvrđuju da li finansijski izveštaji banke za određenu godinu istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su urađeni po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.