Izvor: Southeast European Times, 13.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski zvaničnici kažu da na Mitrovicu ne može da se primeni model Brčkog

12/08/2008

PRIŠTINA, Kosovo -- Zvaničnici i analitičari u ponedeljak (11. avgust) su odbacili sugestiju da bi model Brčkog u Bosni i Hercegovini mogao da se primeni na sever Kosova. Vlada kaže da bi se takvim pokušajem moglo destabilizovati Kosovo, dok je iz kabineta predsednika saopšteno da je neprihvatljiv svaki predlog koji je u suprotnosti sa planom bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija. Bivši specijalni izaslanik EU na Kosovu Volfgang Petrič ukazao je u ponedeljak u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << BBC-u da bi model Brčkog mogao da se upotrebi na Kosovu kako bi se privremeno rešilo pitanje Mitrovice.

U međuvremenu u ponedeljak, UNMIK je saopštio da planira da smanji broj zaposlenih za otprilike 70 odsto, ili oko 1.400 ljudi, u sklopu restrukturiranja međunarodnog prisustva na Kosovu. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je međutim naglasio da broj osoblja u severnom delu Kosova, u kojem većinom žive Srbi, neće biti smanjen, jer to zahteva odvojenu raspravu u Njujorku.

Takođe u ponedeljak, srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Malezija odlučila da privremeno obustavi proces priznavanja nezavisnosti Kosova. To saopštenje usledilo je posle Jeremićeve posete Kuala Lumpuru. On će sada posetiti i Singapur. (Koha Ditore, Kosovalajv, Zeri, Lajm, Ekspres, Politika - 12/08/08; RTK, Kohavižn, Beta, B92, Tanjug, Studio B - 11/08/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.