Izvor: Southeast European Times, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski zaštitni korpus ustupa mesto bezbednosnim snagama

20/01/2009

PRIŠTINA, Kosovo -- Posle devet godina postojanja, Kosovski zaštitni korpus (KZK) prekinuo je u ponedeljak (19. januara) svoje operacije da bi ustupio mesto Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) koje su počele sa radom u utorak. Predsednik Fatmir Sejdiu opisao je poslednji dan kao emotivan i istorijski u smislu napretka i razvoja Kosova.

Takođe u ponedeljak, generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je u Briselu da je spreman da razmotri ukidanje vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zone bezbednosti oko Kosova. Beograd je prvi put predložio ukidanje zone bezbednosti krajem prošle godine. NATO ju je uspostavio posle svojih vazdušnih napada na Srbiju 1999. godine.

U međuvremenu, druga po veličini opoziciona stranka na Kosovu Demokratski savez Dardanije (DSD), pridružila se drugoj opozicionoj partiji Alijansi za budućnost Kosova, u odbijanju Sejdiuove odluke da se opšti izbori održe 2011. godine. Sejdiuov kabinet je saopštio prošle nedelje da bi opšti izbori trebalo da se održe kada istekne mandat sadašnjeg parlamenta 2011. godine. Lider DSD Nedžat Daci odbacio je taj predlog kao totalitaran. (Zeri, Koha Ditore, Kosova Sot, Ekspres, Lajm - 20/01/09; Telegrafi, RTK, Kohavižn - 19/01/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.