Kosovski vrh radio za DB

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski vrh radio za DB

U Makedoniji je ovih dana izbila velika afera kada su mediji otkrili da je Ali Ahmeti, jedan od osnivača i vođa albanskih paravojnih formacija na Kosovu i u Makedoniji (OVK i ONA), a danas lider jedne od vladajućih stranaka Demokratske unije za integraciju sarađivao sa jugoslovenskom Službom državne bezbednosti (SDB). To je bio početak medijskih otvaranja dosijea mnogih albanskih predstavnika u sadašnjoj vlasti i opoziciji u Makedoniji, ali ni Kosovo nije zaobiđeno.

Bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << operativac jugoslovenske SDB Božidar Spasić za "Vesti" kaže da je to samo vrh ledenog brega i da je veliki broj pripadnika sadašnje šiptarske vlasti na Kosovu i Metohiji radio za Službu.

- Veliki broj Albanaca koji se sada nalaze u vlasti bilo u Makedoniji ili na Kosovu bili su aktivni u službi DB i to za njih, pogotovu one na Kosovu, predstavlja ozbiljan problem. Ako se to pitanje otvori, mislim da bi se oni međusobno poubijali a Kosovo raspalo. Ali ne isključujem mogućnost da se to pitanje pokrene i u pokrajini.

Nije li SDB pravila pogrešan izbor ako je vrbovala Albance koji će za nekoliko godina biti lideri terorističke OVK i separatističke vođe?

- Vidite, kada se radi o Fazli Veliju, Gzemu Kostreniu, Musi Džaferiu i ostalima treba znati da su oni stupili u kontakt sa SDB ranih 80-ih kada nije postojala OVK. Tada je buknuo separatistički pokret među Albancima i da bi Služba znala šta se dešava ona je morala da vrbuje ljude iz tih okruženja. Zar mislite da u Avganistanu, među teroristima, nema zavrbovanih doušnika CIA. Ponekad ih je služba čak usmeravala da budu među vođama pokreta da bi znala šta se dešava i da bi u pravom momentu opasnost od terorizma mogla da prenese u inostranstvo.

To se dešava posle demonstracija kosovskih Albanaca 1981. kada su zahtevali Republiku?

- Jeste, na Kosovu je tada buknuo pravi separatističkih pokret i stotinak hiljada Šiptara je prebeglo na Zapad gde su napravi ilegalne grupe. Da bi sakrila sramotu Služba je krila da su oni organizovano upadali u našu zemlju, ubijali ljude, palili kuće. Znate, glavna njihova karakteristika bila je ilegalni rad i svi su oni bili članovi Komunističke partije Albanije ili Crvenog narodnog fronta. Zapravo se naša Služba tukla sa albanskom tajnom službom.

Jeste li vi držali na vezi neke albanske doušnike?

- Ko je bio saradnik DB zna samo operativac koji ga je vrbovao i onaj koji je sa njim održavao vezu. I samo u okviru pseudonima i na toj relaciji moguće je izvršiti identifikaciju. U knjizi "Lasica koja govori", pišem o kontaktima sa nekima od njih i tamo se pojavljuje pseudonim "Ibar".

Makedonski mediji otkrivaju da je to upravo ime Ali Ahmetija pod kojim je radio za SDB?

- Od mene nikada nećete dobiti tu potvrdu, jer mi je obaveza da zaštitim identitet svakoga koji je radio za Službu. Pravila službe su pravila koja važe do kraja i kada više niste aktivni.

Znači jednom debeovac uvek debeovac?

- Ha, ha, ha. Đavo da ga nosi, valjda je tako.

Zašto sadašnja srpska Služba ne otkrije njihove identitete?

- Naša sadašnja Služba nema kapacitete za to. Ne treba zaboraviti da je centar DB za Kosovo bio u Prištini i kada je krenula bežanija arhiva je ostala na Kosovu i pitanje je gde se sada ona nalazi.

Kada se raspala Jugoslavija već je bilo manje kontakata i ti saradnici su napustili Službu, ali ih je Služba zaštitila i uspešno prikrila njihovu aktivnost. Smatram da su oni činili dobro onom režimu u kojem smo mi radili. Raspad države je učinio da su oni bili zapostavljeni. Za vreme bombardovanja uništeno je mnogo arhiva i dokumentacije i mnogi, u stvari, gotovo svi agenti koji su držali te ljude na vezi ili su pomrli ili ne znaju kako se zovu i tu treba takođe tražiti razloge zašto se o njima nije govorilo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.