Kosovski specijalci povukli se sa severa Kosova

Izvor: RTS, 29.Sep.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski specijalci povukli se sa severa Kosova

Nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU povuklo se sa severa Kosova gde su boravili nekoliko sati. Oni su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta u tom mestu, rasporedili se oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru. Četvorica radnika bespravno zadržana u Centru za sport. Policija u stanju najviše pripravnosti, a Vojska Srbije u stanju najviše borbene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gotovosti.
22.10 - Na poziv predsednika Aleksandra Vučića protest građana u Zubinom Potoku je završen i uklonjene su barikade, javlja dopisnik RTS-a. 
21.10 - Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u vanrednom obraćanju javnosti da je po treći put napadnut mir s ciljem satanizacije Srbije.
19.35 – Na severu Kosova i Metohije je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Pripadnici KFOR-a iz američkog kontigenta viđeni u blizini punkta Jarinje, a područje povremeno nadleću helikopteri.

17.50 – U Zubinom Potoku građani blokirali magistralni put Ribariće-Kosovska Mitrovica ka administrativnom prelazu Brnjak i organizovali miran protest. 
16.10 – Direktor Kancelarije za KiM saopštio je da su se jedinice ROSU pre desetak minuta povukle sa severa i da je Srbija dobila izvinjenje iz pojedinih zapadnih ambasada koje su ranije tvrdile da ROSU nije bio prisutan na severu. To, kaže, dokazuje odakle medijima ta informacija.
15.55 – Ministar Vulin saopštio da je i dalje na snazi naređenje Vrhovnog komandanta. Dok je tako, VS prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije, napominje Vulin.
15.50 – Vučić će se u 21 sat obratiti javnosti. Srbi na KiM okupljaju se na više lokacija.
15.25 – Pripadnici ROSU i dalje su na Gazivodama. Četiri radnika zadržana u objektu Centra za sport i ekologiju, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
14.50 - Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da nasilje ne treba da bude način za rešavanje problema i da Priština ne sme da koristi specijalne jednice na sveveru Kosova. 
14.45 – Predsednik Aleksandar Vučić uputio je protest šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu, saznaje Tanjug.
14.40 – Tači je otišao sa jezera Gazivode u pratnji sedam vozila ROSU, saznaje RTS.

14.35 – Pripadnici ROSU povukli su se sa teritorije opštine Zubin Potok, rekao je za RTS predsednik te opštine Stevan Vulović i dodao da nema uhapšenih. 
14.25 – Zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti odbacuje tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju Gazivoda i hapšenjima na tom području, te navodi da su oni tamo zbog "jedne posete". 

14.15 – Kako javlja reporter RTS-a, Hašim Tači se nalazi na Gazivodama i to u pratnji direktora kosovske policije. Motiv i cilj dolaska trenutno su nepoznati.
13.55 – Glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso kaže za Tanjug da ta misija još nema informacija o upadu pripadnika Rosu na sever Kosova. 
13.45 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da su kosovski specijalci naoružani do zuba zauzeli Gazivode kako bi kosovski predsednik Hašim Tači mogao da se šeta Gazivodama. U ovom trenutku Vučić na posebnoj lokaciji ima sastanak sa načelnikom Generalštaba i drugim vojnim i policijskim zvaničnicima, dodaje Đurić.

13.40 – Kako javlja dopisnik RTS-a, specijalci trenutno ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike.
13.25 –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.
13.00 – Oko jezera Gazivode napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.  
12.50 – Sve specijalne i posebne jedinice srpske policije u stanju najviše pripravnosti, naložio ministar policije Nebojša Stefanović. 
12.42 – Kosovski specijalci upali u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, javlja dopisnik RTS-a.
Nekoliko desetina naoružanih pripadnika jedinice ROSU povukli su se sa Gazivoda tek oko 16 časova iako je prethodno bilo javljeno da su oni napustili teritoriju opštine Zubin Potok oko 14.30.

Oko 60 pripadnika kosovskih specijalnih snaga jutros je upalo u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, a zatim se rasporedili oko jezera i hidroelektrane Gazivode.
Oni su u Centru bespravno zadržali četiri radnika – Nemanju Milovanovića, Miloša Milića, Nikolu Đurovići i Nenad Galjka.
Milovanović je rekao da su pripadnici kosovske policije došli oko jedan sat i da su repetirali oružje.
"Objekat je za kulturu i sport, kao što ste videli Crveni krst, srpska zastava. Tu su opkolili, šta je razlog i zašto su došli ja stvarno veze nemam. Pitali su me, odnosno pitao sam šta je problem – oni su mi rekli ti radi svoj posao, mi ćemo svoj", naveo je Milovanović.
Predsednik opštine Zubin Potok i zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti, međutim, demantovali su ovu informaciju.
Pripadnici ROSU upali su u Zubin Potok kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru, na kojem je boravio do 14 časova. 
Tačijeva poseta veoma je uznemirila i iznenadila meštane Zubinog Potoka. Kako je za RTS rekao predsednik te opštine Stevan Vulović, to je bio jedan nenajavljen "upad najvećeg ratnog zločinca".
Vulović je istakao da je u Zubinom Potoku trenutno mirno a najveći problem je, kaže, bio smiriti stanovništvo koje je želelo da "pravdu uzme u svoje ruke kada je videlo Tačija".
Ovim povodom oglasio se i KFOR koji je potvrdio da su na Gazivodama bili pripadnici kosovske policije i naveo je da je reč o policijskom osoblju za obezbeđivanje Hašima Tačija tokom posete jezeru.
"KFOR i dalje ispituje navodno prisustvo specijalnih jedinica ROSU i nastavlja da nadgleda situaciju patrolama i helikopterima", navodi se u saopštenju glavnog portparola KFOR-a Vinćenca Grasa.
Graso je, inače, ranije saopštio da KFOR nije bio obavešten da će pripadnici ROSU ući na sever Kosova.
Dalibor Jevtić iz Srpske liste rekao je da je jutros stvorena situacija puna tenzija i da se nije znalo zbog čega su se pripadnici ROSU uputili na Gazivode.
Ranije danas, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, povodom dešavanja na Kosovu i hapšenja, naložio direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti.
Kako je istakao, Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila. 
Centar za ekologiju i razvoj sporta otvoren je nedavno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao ga je prilikom poslednje posete Kosovu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ROSU na severu Kosova, Tači se "provozao" jezerom Gazivode

Izvor: N1 televizija, 29.Sep.2018

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU se povukle sa jezera Gazivode na severu Kosova nakon što se čamcem provozao kosovski predsednik Hašim Tači. Srpska vojska i policija u stepenu najviše pripravnosti po naredbi predsednika Vučića. Nakon svega - nove najave o odlaganju dijaloga Beograda...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.