Kosovski lideri ohrabruju žene da rade

Izvor: Southeast European Times, 13.Sep.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski lideri ohrabruju žene da rade

Podrška porodice važna je ako neko želi da ima uspešnu karijeru, naglašavaju ženski lideri na Kosovu.

13/09/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 13.9.2012.

Sve više žena na Kosovu želi da radi i podiže porodicu, ali je balans između jednog i drugog još uvek izazov u najkonzervativnijem, patrijarhalnom društvu na Balkanu.

Zbog toga ženski lideri, kao što su ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Lila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pozvali žene da ne odustaju od karijere ako se nađu pred izborom posao ili porodica.

„Može se i jedno i drugo, potrebna je dobra organizacija i posvećenost, ali je izvodljivo“, kaže Kusari-Lila za SETimes.

Kusari-Lila je majka dvoje dece i primer drugim ženama da je moguće zaposliti se u državnoj službi.

Ona, međutim, priznaje da nije lako ostvariti ravnotežu između karijere i porodice, ali je pohvalila supruga i širu porodicu koji je podržavaju u ostvarivanju njenih profesionalnih ciljeva.

Mnoge žene zapadnu u teškoće kada je potrebno praviti kompromise, kaže ona i navodi da je ona bila u takvoj situaciji kada je rodila drugog sina i morala da se nekoliko dana kasnije vrati na posao.

„Uvek će biti teških perioda i momenata, ali će na kraju biti postignut željeni rezultat“, kaže Kusari-Lila.

Ako žena ostvari svoje profesionalne snove, biće kompletna ličnost, bolja supruga i majka, kaže Linda Šalja, vlasnica i direktora kosovske kompanije Data Project Elektronik.

„I obrnuto važi; porodica je ta koja vam pomaže i daje vam snagu i volju da budete uspešni za sebe i za njih“, kaže Šalja za SETimes.

Šalja kaže da je ključ balansa između karijere i porodice pravilna organizacija vremena i prioriteta, kao i volja da se radi oboje.

„Osnovati firmu u ovoj žestokoj konkurenciji je teško i za žene i za muškarce. Teže je ženama, imajući u vidu tradicionalni mentalitet i percepciju uloge žena u društvu“, kaže Šalja.

Ipak, skup faktora utiče na to da li će žene biti uspešne, tvrdi Šalja, uključujući stepen obrazovanja i spremnost porodice da podrži ženu kako u porodičnim, tako i u profesionalnim poslovima.

Žene na Kosovu su nekada igrale simboličnu ulogu u socijalnim dešavanjima, kaže Fljora Brovina, poslanica u parlamentu Kosova, koja je i majka i baka. Žene su, ističe ona, ostvarile svoju stratešku ulogu u društvu za vreme borbe za nezavisnost 90-ih.

„Albanke na Kosovu mogu da predvode bilo koju organizaciju, političku ili socijalnu“, kaže Brovina za SETimes.

Od sticanja nezavisnosti, procenjuje se da je nezaposlenost na Kosovu dostizala i do 70 odsto, a žene su disproporcionalno više pogođene od muškaraca.

Šalja tvrdi da je podrška muža ključna za uspešnu karijeru žene i poziva društvo da uradi više na tome da poveća razumevanje muškaraca.

„Emancipacija muškaraca značiće da ćemo imati emancipovanu porodicu, koja uklanja društvene barijere i tabue da žena ne može da bude uspešna kao poslovna žena i da ujedno bude dobra supruga i majka, sve u isto vreme“, kaže Šalja.

Društvo bi trebalo da se oslobodi rodnih predrasuda o unapred određenim ulogama žena, tvrdi Margarita Kadriju, glavna urednica dnevnika Kosova Sot, majka dvoje dece.

„Žene mogu da budu profesionalno još uspešnije od muškaraca jer su mnogo bolje organizovane i komunikativnije“, kaže Kadriju za SETimes.

„Samo ne oklevajte da ostvarite svoje ideje, budite pozitivna osoba koja ne izbegava deo koji nas čini potpunim, a to je porodica“, kaže Kadriju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.