Kosovski Srbi pred izborom

Izvor: Southeast European Times, 01.Mar.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Srbi pred izborom

Dok na severu funkcionišu "paralelne strukture", kosovski Srbi južno od Ibra smatraju da je integracija bolji garant budućnosti.

01/03/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 01/03/10

Anmari Repić je kosovska Srpkinja koja je odlučila da ostane na svojoj očevini. Ona je novinarka koja ima svoju emisiju na državnoj televiziji i ubeđena je da njen narod ima budućnost na nezavisnom Kosovu.

"Integracija kosovskih Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << počela je sa njihovim učešćem na lokalnim izborima u novembru i decembru 2009, kaže Repić za SETimes. "Glasali su jer se nadaju da će ti lokalni organi poboljšati njihov život na Kosovu."

Gotovo niko od Srba na severu Kosova - regionu koji je najbliži Beogradu, kako geografski, tako i politički - nije izašao na izbore. Oni su takođe odbacili plan integracije koji su sastavili Međunarodna civilna kancelarija (International Civilian Office - ICO) i kosovska vlada.

Međutim, mnogi Srbi na jugu imaju pragmatičan pristup i u velikom broju su izašli na glasanje. Predsednik Nezavisne liberalne partije Slobodan Perović izjavio je za SETimes da je gotovo 70 odsto Srba južno od Ibra odlučilo da izađe na izbore.

Prema Repićinim rečima, "Srbi su shvatili da je to bila njihova poslednja prilika da se organizuju na lokalnom nivou, zarad više radnih mesta, boljih puteva, zaštite okoline".

I dok "paralelne strukture" koje uživaju podršku Beograda mogu da obavljaju neke birokratske i pravosudne poslove, ne predstavljaju stvarnu, svakodnevnu vlast i ne mogu da reše neke male probleme vezane za privredu, izdavanje građevinskih dozvola, nadzor trgovine ili izgradnju škola, kaže Repić.

Prošlog meseca, Kosovo je proslavilo drugu godišnjicu proglašenja nezavisnosti. [Laura Hasani/SETimes]

Portparol ICO Endi Mekgafi izjavio je za SETimes da je izlazak Srba sa juga u velikom broju na izbore "u velikoj meri rezultat pozitivne poruke kosovskih institucija, podržanih od strane međunarodnih organizacija".

Područja u kojima je izlazak na izbore bio najveći su Gračanica, Ranilug, Klokot-Vrbovac i proširena opština Novo Brdo.

"I u Štrpcima je zabeležen značajan izlazak na izbore za gradonačelnika", dodao je on.

Pored učešća na izborima, još jedan znak je i učešće srpskih poslanika u kosovskom parlamentu, u kome postoji obavezna kvota za predstavnike manjina.

Za vreme nedavnih svečanosti za Dan nezavisnosti srpski poslanik u kosovskom parlamentu Branislav Grbić učestvovao je u sednici kojom je zvanično obeležena druga godišnjica suverenosti.

"Mi smo deo ove institucije i prihvatili smo nova dešavanja u zemlji ... moje učešće na svečanoj sednici je potpuno normalno", izjavio je Grbić za kosovski dnevni list Koha Ditore.

U vladi sede dvojica ministara iz redova kosovskih Srba i u toku su razgovori o pokretanju televizijskog kanala na srpskom jeziku koji će emitovati vesti sa celog Kosova.

"Integracija kosovskih Srba počela je sa njihovim učešćem na lokalnim izborima", kaže novinarka Anamari Repić. [Laura Hasani/SETimes]

"Može se reći da stvari idu napred, ali sada kreće pravi rad kako bi se obezbedilo da nove institucije i novi aranžmani funkcionišu na svakodnevnoj osnovi", rekao je Mekgafi.

ICO je pohvalio odredbe Sveobuhvatnog predloga o statusu za uvođenje visokorazvijenih mera opreza kako bi se zaštitila prava manjina. Plan koji je sastavio bivši specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari, koji je integrisan u ustav Kosova, predviđa garancije za lokalnu samoupravu, zaštitu verskog i kulturnog nasleđa i demokratsku predstavljenost.

"Mislim da su mnogi pripadnici srpske zajednice na Kosovu razmišljali izvan okvira političke retorike i procenili te odredbe onakvim kakve jesu -- delikatno izbalansiran paket mera koji treba da obezbedi dobrobit svih zajednica na Kosovu na dugi rok", kaže Mekgafi, ali istovremeno priznaje da ostaje još posla da se uradi kako bi zaživelo istinski funkcionalno multietničko društvo.

"Što više ljudi sarađuju i uzdaju se u sopstvenu procenu, više će biti poverenja i duha saradnje. Sve to pomaže ljudima da se odupru iskušenjima destabilizacije", rekao je portparol ICO.

Što se severa tiče, Anmari Repić kaže da budućnost zavisi od formiranja novih opština koje mogu da se bave ekonomijom i podstiču rast. Već su osnovane tri nove opštine.

"Da li će biti više posla?" pita se Repić. "Da li će studenti dobijati popuste za putovanje iz Gračanice u Mitrovicu? Da li će se više trgovati, da li će biti novih stanova za povratnike, boljih zdravstvenih usluga?"

Ona naglašava da je bolji život za Srbe na novom Kosovu moguć, ali da se prvo mora odgovoriti na ta praktična pitanja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.