Kosovski Srbi formirali parlament; Priština i međunarodne vlasti se protive

Izvor: Southeast European Times, 30.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Srbi formirali parlament; Priština i međunarodne vlasti se protive

Kosovski Srbi prkosno su ovog vikenda formirali sopstveni parlament na Kosovu, ali stranke koje će voditi novu vladu -- Demokratska stranka i G17 Plus -- nisu učestvovale na osnivačkoj skupštini.

30/06/2008

Igor Jovanović i Bljerta Fonići Kabaši za Southeast European Times iz Beograda i Prištine -- 30/06/08

Kao što se očekivalo, kosovski Srbi u severnom delu podeljenog grada Mitrovice formirali su u subotu (28. juna) sopstvenu skupštinu. Ona neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << imati zakonodavnu ulogu, ali će okupiti predstavnike srpske zajednice iz 26 opština na Kosovu.

Srpska radikalna stranka imaće 17 predstavnika. Demokratska stranka Srbije (DSS) odlazećeg premijera Vojislava Koštunice imaće 13, dok će četiri poslanika predstavljati Socijalističku partiju, a jedan Građanski savez. Demokratska stranka (DS) predsednika Srbije Borisa Tadića imaće tri predstavnika, a G17 Plus će imati jednog. Predstavnici zajednica Goranaca, Roma i Bošnjaka takođe su dobili mandate. Međutim, predstavnici DS i G17 Plus, stranaka koje će formirati novu vladu u Beogradu, nisu prisustvovali sednici.

Goran Bogdanović, šef odbora DS na Kosovu, izjavio je da su oni preskočili sednicu zato što veruju da bi nova vlada u Beogradu prvo trebalo da zauzme stav o budućnosti skupštine kosovskih Srba.

"Verujemo da će zasedanje takvog parlamenta pre formiranja Vlade Srbije samo izazvati još veću konfuziju i još goru podelu unutar srpske zajednice na Kosovu", rekao je Bogdanović.

Međutim, predstavnici DSS misle da novi parlament uživa legitimitet među kosovskim Srbima. Koštunicin saradnik i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić kaže da su Srbi i drugi nealbanci lojalni Srbiji sa novim parlamentom "dobili demokratski izabrane predstavnike i upravna tela".

Međutim, podrška kosovskih Srba skupštini nije bila jednoglasna. Predsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković protivila se njenom formiranju. "To nije korisno za kosovske Srbe", rekla je ona. Vlada Kosova i međunarodne agencije kritikovale su skupštinu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio: "Preko tog parlamenta Srbija namerava da destabilizuje Kosovo."

UNMIK je pozvao kosovske Srbe da sarađuju sa kosovskom vladom i međunarodnim organizacijima koje rade na Kosovu. "Stvaranje takvog parlamenta nije ozbiljno pitanje, zato što [on] neće imati operativnu ulogu", izjavio je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. U prkosnom raspoloženju, neki kosovski Srbi okupili su se u subotu na Gazimestanu da obeleže godišnjicu Kosovske bitke iz 1389. godine.

"Svake godine dolazim ovde da proslavim", izjavio je Dragan Milić, dodajući da "kosovski Srbi ne treba da zaborave da su imali istoriju i da je Kosovo deo Srbije".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.