Kosovske bezbednosne snage biće operativne do sredine 2009. godine

Izvor: Southeast European Times, 28.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske bezbednosne snage biće operativne do sredine 2009. godine

Kosovo će obeležiti još jedan važan događaj u junu sledeće godine, kada formira svoje bezbednosne snage.

28/10/2008

Bljerta Fonići-Kabaši za Southeast European Times iz Prištine – 28/10/08

Kosovo će imati sopstvene bezbednosne snage do sredine juna 2009. godine, saopštile su vlasti u petak (24. oktobra), najavljujući kraj sadašnjeg Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK). Raspuštanje KZK-a "biće dovršeno do 10. decembra 2008. godine, dok će Kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bezbednosne snage (KBS) biti formirane do sredine juna 2009. godine", izjavio je šef KBS-a Fehmi Mujota posle sastanka sa parlamentarnim odborom za bezbednost.

On je potvrdio da Priština i NATO koordiniraju tranziciju. Pripreme su već u toku, uključujući nabavku uniformi.

Nove lako naoružane snage biće pre svega odgovorne za reagovanje na krize, uklanjanje eksplozivnih naprava i civilnu zaštitu. KFOR će nadgledati njihove operacije.

"Stvaranje KBS odvija se kako smo planirali", izjavio je Mujota. On je dodao da će vlasti izabrati pripadnike snaga kroz takmičarski proces. Sadašnji KZK ima preko 5.000 pripadnika, ali snage koje ga nasleđuju imaće samo polovinu od tog broja.

Prema rečima Rustema Mustafe, predsednika parlamentarnog odbora, vlada planira neki oblik "institucionalne podrške" za pripadnike odlazećeg KZK-a. Njihova sudbina izaziva određenu zabrinutost, s obzirom da za mnoge neće biti mesta u mnogo manjim KBS. Te snage će imati ukupno 2.500 aktivnih pripadnika i 800 pripadnika rezervnog sastava.

Nezaposlenost na Kosovu najviša je u Evropi, otprilike 40 odsto.

Kosovo je već dobilo međunarodna uveravanja o pomoći u procesu tranzicije. U ponedeljak, nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung saopštio je da će njegova zemlja odvojiti 7 miliona evra za formiranje KBS.

Tokom posete Prištini, Jung je takođe obećao da će Nemačka pomoći ekonomski razvoj Kosova.

Generalno gledano, formiranje KBS smatra se ne samo ključnim za uspostavljanje suvereniteta, nego i od vitalnog značaja u pogledu nada nove države vezanih za integraciju.

"Naše prve jedinice KBS biće vrlo dobro pripremljene i ispunjavaće standarde NATO-a", kaže član parlamenta Naim Maloku.

Tranzicija dolazi u trenutku napora usmerenih na jačanje EULEKS-a, misije EU na Kosovu koja preuzima odgovornosti od UNMIK-a. Sjedinjene Države su se prošle nedelje složile da učestvuju u EULEKS-u. To je prvi put da će američko osoblje biti deo neke misije koju vodi EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da će EULEKS biti u potpunosti raspoređen do decembra.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.