Kosovo želi jasne granice sa Crnom Gorom i Srbijom

Izvor: Southeast European Times, 23.Avg.2012, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo želi jasne granice sa Crnom Gorom i Srbijom

Kosovo radi sa susednim zemljama na političkom rešenju koje će biti korisno za celokupan region, kažu analitičari.

23/08/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 23.8.2012.

Kosovo je u subotu (18. avgusta) saopštilo da se priprema za otvaranje procesa demarkacije svoje granice sa Crnom Gorom i potencijalno puno komplikovanijeg pitanja Srbije, posle okončanja procesa sa Albanijom i Makedonijom.

Granica sa Crnom Gorom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dužine 79 km, prostire se uglavnom preko kamenite, planinske oblasti, od tromeđe Albanije, Crne Gore i Kosova do tromeđe Crne Gore, Srbije i Kosova.

„Ne očekuju se nesuglasice između dve države [Kosova i Crne Gore]“, kaže Murat Meha, šef vladine komisije o demarkaciji, u izjavi za SETimes.

Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, ali demarkacija granice je uvek težak proces na Balkanu, kaže Meha.

„U procesu demarkacije granice uvek su prisutni pitanja, skepticizam, kao i pretenzije, i komisija mora da se suoči sa tim“, kaže Meha. „Komisija nudi dokumentaciju i analizu na pravnoj osnovi zemlje, prema sopstvenom i međunarodnom iskustvu.“

Komisije Kosova i Crne Gore sastale su se prošle godine da razmotre dokumentaciju vezanu za granicu. „Obe strane imaju važeću dokumentaciju koja datira od početka prošlog veka“, potvrđuje Meha.

Komisija takođe radi na eventualnoj demarkaciji granice sa Srbijom. Kosovo i Srbija ušli su u martu 2011. godine u dijalog u kojem posreduje EU. Prošle godine je postignut sporazum o upravljanju granicama, prema kojem građani obe zemlje mogu da prelaze na teritoriju one druge, sa takozvanom potvrdom ulaska i izlaska, koja mora da se pokaže zajedno sa ličnom kartom.

Srbija, kandidat za prijem u EU, ne priznaje Kosovo i smatra da je ta njena bivša pokrajina deo njene teritorije.

Kosovo je završilo demarkaciju granice sa Albanijom i Makedonijom. [Grafika SETimes-a]

Priština, međutim, smatra da bi demarkacija granice Kosova i Srbije trebalo da se sprovede kao evropski standard za prijateljske odnose, te kao jedan od glavnih uslova za evropske integracije, kaže Meha.

Granica Kosova sa Srbijom iznosi 380 km, a prostire se od tromeđe Crne Gore, Srbije i Kosova do tromeđe Srbije, Makedonije i Kosova.

„Na osnovu dokumentacije i činjenica koje Republika Kosovo ima na raspolaganju, ne bi trebalo da dođe do nesporazuma“, kaže Meha za SETimes.

Meha ističe da je to političko pitanje. „Kosovo i Srbija su dve susedne zemlje i zanimaće ih prekogranična saradnja. Zato će granica između njih biti definisana.“

Srpska vlada je u četvrtak odbila da komentariše to pitanje. Ali, premijer Ivica Dačić je prošle jeseni, kada je bio ministar unutrašnjih poslova, rekao da je neophodno odrediti nove linije demarkacije kako bi se mirno rešio spor između Beograda i Prištine. „Nova demarkacija je neophodna jer bi jednostavno na neki način potvrdila srpske nacionalne interese na Kosovu. Danas imamo situaciju u kojoj bismo mogli sve da izgubimo.“

Severna granica je i dalje vrlo krhka. Srbi, koji čine veliku većinu na severu, ne priznaju nezavisnost Kosova. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova je kao svoj prioritet ove godine odredilo jačanje granične kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak, kao i intenziviranje zajedničkih patrola sa KFOR-om.

Portparol Kosovske policije Baki Kelani izjavio je za SETimesda su prisutni na severnoj granici zajedno sa KFOR-om i EULEKS-om. „U zavisnosti od situacije, policijsko prisustvo na tom području može da se poveća“, rekao je on.

Prema rečima Mentora Vrajolija, višeg istraživača kosovskog Centra za bezbednosne studije, Srbija ne priznaje bilo kakve granice sa Kosovom i vidi Kosovo kao svoj integralni deo.

„Ulaženje u dijalog o demarkaciji granice sa Kosovom značilo bi da Srbija priznaje de fakto i de jure nadležnost zvanične Prištine na celokupnoj teritoriji Kosova. Biće potreban ogroman međunarodni pritisak da se Srbija nevede da sedne sa sto sa Kosovom i razmotri ovu temu“, objašnjava on u izjavi SETimes-u.

Međutim, demarkacija granice između Kosova i Srbije direktno bi doprinela rešenju sukoba oko pitanja kao što su sever Kosova i Preševska dolina, dodaje on.

Beograd nikada nije razmotrio bilo kakve granice sa Kosovom kao takve, kaže analitičar i univerzitetski profesor Beljulj Bećaj.

„Beograd je uvek smatrao da Srbija ima granicu sa Albanijom. Zato je danas vrlo teško ukloniti iluziju koja je stvarana još pre bivše Jugoslavije“, rekao je on.

Međutim, Meha ukazuje da su sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije ili posle raspada bivšeg Sovjetskog saveza, uspostavljene unutar svojih administrativnih granica.

„Kosovo je proglasilo nezavisnost na osnovu granica koje je imalo sa bivšom Jugoslavijom“, kaže Meha, dodajući da je proglašenje nezavisnosti urađeno na osnovu Ahtisarijevog dokumenta, te da su granice Kosova određene ustavom bivše Jugoslavije iz 1974. godine.

„Nema države bez granica i granica bez države, pa će zato Republika Kosovo obaviti demarkaciju sa svim svojim susedima kako bi dodatno povećala prekograničnu saradnju“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.