Kosovo traži investicije

Izvor: RTS, 03.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo traži investicije

Kosovu očajnički trebaju strane investicije kako bi obnovilo ekonomiju, rekao ministar spoljnih poslova Skender Hiseni u Londonu, najavljujući talas novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kosovski šef diplomatije Skender Hiseni zatražio je od zapadnih investitora da hitno ulože novac u Kosovo, naglašavajući "očajničku potrebu" da se na taj način pokrene obnova razrušene i loše vođene privrede.

"Najmlađoj državi na svetu očajnički trebaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strane investicije", rekao je Hiseni u predavanju na londonskom Institutu za međunarodne odnose, najavljujući da će Kosovo "najkasnije do juna" postati članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

"Nezavisnost nije rešila brojne probleme sa kojima se moja zemlja suočava", rekao je Hiseni.

Osim finansijske injekcije, kao preduslov za razvoj Kosova, Hiseni je zatražio i nova priznanja nezavisnosti, koju su kosovski Albanci jednostrano proglaili pre nešto više od godinu dana.

"Nova priznanja su od ključnog značaja za međunarodne integracije Kosova... Ali, Beograd još uvek sprečava kosovske Srbe da preuzmu značajniju ulogu na novom Kosovu", rekao je Hiseni.

"Uveren sam da će nova priznanja uslediti uskoro", rekao je Hiseni, naglašavajući da će biti "potrebna brojna nova priznanja" pre nego Kosovo postane član Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Za nešto više od godinu dana, nezavisnost Kosova priznalo je 55 država, uključujući SAD i 22 članice Evropske unije. Broj članica Ujedinjenih nacija iznosi 192 države.

Na Kosovu, prema podacima UN, živi oko dva miliona stanovnika, uključujući i oko 130.000 Srba, od kojim 60.000 na severu pokrajine, dok većina živi u enklavama, pod zaštitom međunarodne policije i Kfora.

Oko 50 odsto ukupnog broja radno sposobnog stanivništva Kosova je nezaposleno. Oko 45 odsto stanovništva Kosova živi ispod granice siromaštva, odnosno sa manje od 1,5 evra dnevno. Prosečna plata zaposlenih je 220 evra mesečno.

Svetska ekonomska kriza, prema procenama zapadnih stručnjaka, mogla bi ozbiljno pogoditi Kosovo, jer albanski iseljenici porodicama godišnje šalju između 400 i 500 miliona evra. Kosovski Albanci su na zapadu zaposleni uglavnom u autoindustriji i građevinarstvu, granama koje su i najozbiljnije pogođene velikom krizom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hiseni traži novac za Kosovo

Izvor: RTV Pink, 04.Mar.2009, 07:37

. . . Kosovski šef diplomatije Skender Hiseni zatražio je od zapadnih investitora da hitno ulože novac u Kosovo, naglašavajući "očajničku potrebu" da se na taj način pokrene obnova razrušene i loše vođene privrede.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.