Kosovo se suočava sa potencijalnom krizom u energetici sa novim idejama

Izvor: Southeast European Times, 01.Mar.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo se suočava sa potencijalnom krizom u energetici sa novim idejama

Kosovska vlada gradi termoelektranu Kosova e Re i pokušava da modernizuje zastarele objekte za sagorevanje fosilnog goriva, istovremeno podstičući projekte bazirane na energiji dobijenoj od vode, vetra i sunca.

01/03/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 01/03/10

S obzirom da nema trenutne odgovore za nestašicu energije, kosovska vlada podstiče nove i obnovljive izvore kako bi zadovoljila sve veću potražnju. Vlada namerava >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da smanji porast uvoza energije projektom Kosova e Re, novom termoelektranom koja će biti izgrađena u okolini Prištine, u Obiliću.

"Snabdevanje će biti uglavnom zasnovano na eksploataciji lignita i proizvodnji električne energije u termoelektranama", navodi se u saopštenju ministarstva energetike i rudarstva.

Trenutno je proizvodnja energije monopol Kosovske energetske kompanije (KEK) koja je u vlasništvu vlade. KEK upravlja elektranama na ugalj Kosovo A, Kosovo B -- koje se nalaze u blizini Prištine -- i dvema manjim hidroelektranama.

Proizvodnja u tim elektranama poremećena je hroničnim tehničkim problemima, kao i višestrukim udarima groma. KEK je 2009. postigao sporazum sa manjinskim zajednicama -- pre svega sa Srbima koji žive južno od reke Ibar -- da kupuju struju od KEK-a. S obzirom na postojeće energetske deficite, Kosovo je primorano da uvozi struju kako bi popunilo rupe u snabdevanju.

Ministarstvo energetike i rudarstva rešeno je da radi sa zemljama u regionu na rešavanju tog problema. Skoro pre dve godine agencija je potpisala memorandum o saradnji i razumevanju sa Albanijom i Bugarskom, a očekuje se da će uskoro učiniti to i sa drugima.

Portparol KEK-a Viktor Bužala rekao je da Kosovo uvozi električnu energiju od komercijalnih kompanija kao što su Svis EFT i Geni iz Slovenije, kao i iz susednih zemalja poput Albanije. U hitnim slučajevima, Kosovo uvozi struju od srpske kompanije Rudnap.

Trenutno su rudnici u Trepči primarni izvor lignita u regionu, sa 10 milijardi tona iskoristivih rezervi. Do danas je eksploatisano skoro 250 miliona tona. Mada su rudnici trenutno u vlasništvu kosovske vlade, koja i upravlja njima, potreba za stranim investicijama, kako bi se stabilizovala energetska industrija, mogla bi da dovede do promena.

"Vlada je posvećena reformi i razvoju rudarskog sektora zasnovanog na slobodnoj tržišnoj ekonomiji", rekao je Bljerim Redža, zamenik kosovskog ministra energetike i rudarstva, na svečanosti održanoj 20. februara. Tog dana obeležena je godišnjica protesta albanskih rudara iz Trepče 1989. godine, kada je Kosovo bilo region u Srbiji.

Redža je rekao da je "visok prioritet" dat restrukturiranju rudnika Trepča kako bi se privukla kombinacija javnih i privatnih investicija.

Kosovo je u januaru organizovalo konferenciju stranih investitora kako bi se izazvalo finansijsko interesovanje za projekat Kosova e Re. Učestvovao je niz potencijalnih investitora, ali do sada niko nije izašao sa ozbiljnim planom.

"Koliko će njih biti spremno … i koliko ispunjava preliminarne kriterijume da podnese ponudu za ovaj projekat … videće se do kraja februara, kada očekujemo dokumenta sa izraženim interesovanjem investitora za Kosova e Re", saopštilo je ministarstvo energetike.

Lignit -- ili "mrki ugalj" -- fosilno gorivo od kojeg se trenutno proizvodi većina energije na Kosovu, posebno je prljav izvor struje. Kosovsko ministarstvo energetike reklo je da je "zatvaranje objekata koji uzrokuju najveće zagađenje predviđeno do kraja 2017".

Elektrana Kosova e Re će, kako se očekuje, zameniti objekat Kosova A. Ako se pridruži restrukturiranoj i obnovljenoj termoelektrani i vodenim rezervama Kosove B, Kosovo veruje da će ona biti u mogućnosti da pokriva energetsku potrošnju do 2018. godine.

Vlada takođe želi da se okrene drugim izvorima energije. Hidroelektrana Žur u blizini Prizrena i 16 drugih manjih hidroelektrana projekti su u svojim ranim fazama. Međutim, studije pokazuju da Kosovo ima limitirani potencijal na polju hidroelektrične snage.

Proizvodnja energije na vetar i solarne energije takođe su deo zvaničnog programa. Solarna energija već se koristi u Zdravstvenom centru u Prištini i u studentskom domu u Prištini.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.