Kosovo posmatrač u Organizaciji Frankofonije

Izvor: RTS, 29.Nov.2014, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo posmatrač u Organizaciji Frankofonije

Međunarodna organizacija Frankofonije na sastanku u Senegalu dodelila Kosovu status posmatrača.

Na samitu je učestvovao i veliki broj predsednika država i vlada članica ove međunarodne organizacije među kojima je bio i predsednik Francuske Fransoa Oland, prenosi Beta.

Kosovo su ovom skupu predstavljali predsednica Atifete Jahjaga i ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se prisutnima nakon odluke o prijemu Kosova Jahjaga je rekla da je zahvalna svakoj zemlji članici koja je konsenzusom sa svima ostalima odlučila da Kosovo postane članica ove značajne međunarodne organizacije.

"Kao najmlađa država u Evropi mi smo opredeljeni da izgradimo građansku državu ravnopravnih građana u pravima i obavezama koje uživaju, višenacionalnu zajednicu koja je ponosna na svoja dostignuća kao što su kulturni, verski i nacionalni suživot, za viziju njenih građana da bude zemlja članica Evropske unije, integrisana u NATO", rekla je Jahjaga.

Kosovska predsednica je istakla da će Priština i njene institucije u ovoj značajnoj međunarodnoj organizaciji doprineti jačanju mostova političke, ekonomske i kulturne saradnje, što će doprineti unapređenju bilateralne saradnje sa svakom zemljom ponaosob i doprineti jačanju zajedničkih vrednosti.

Sadašnji MIF je formirana 2005 godine. Njoj je prethodila Agencija za kulturnu i tehničku saradnju koja je formirana 1970. godine i koja je 1998. pretvorena u Međunarodnu agenciju Frankofonije i predstavlja države koje govore francuskim jezikom.

Prema poslednjim podacima, nju čini 76 država, od kojih su 56 punopravne članice i zajedno sa Kosovom 20 država sa statusom posmatrača.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovo posmatrač u Organizaciji Frankofonije

Izvor: Mondo, 30.Nov.2014, 00:04

Međunarodna organizacija Frankofonije na sastanku u Senegalu dodelila Kosovu status posmatrača...Foto: Beta/AP..Na samitu je učestvovao i veliki broj predsednika država i vlada članica ove međunarodne organizacije među kojima je bio i predsednik Francuske Fransoa Oland...Kosovo su ovom skupu predstavljali...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.