Kosovo i susedi spremaju se za uticaj globalne finansijske krize; predložena agresivna strategija

Izvor: Southeast European Times, 18.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i susedi spremaju se za uticaj globalne finansijske krize; predložena agresivna strategija

Kosovo i njegovi susedi osećaju oštrinu globalne ekonomske krize. Eksperti kažu da je potrebna proaktivna strategija da bi se zemlji pomoglo da prebrodi krizu.

18/12/2008

Besa Bećiri za Southeast European Times iz Prištine -- 18/12/08

Globalna kriza koja se širi stigla je i do Kosova, kao i do njegovih suseda. Penzijski štedni fond koji je imao deonice na međunarodnim berzama koje se urušavaju, nastavio je da gubi milone evra. Zvaničnici fonda rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su KTV-u da su samo u septembru izgubili 22,3 miliona evra. Zvaničnici fonda izjavili su KTV-u da je samo u septembru izgubljeno 22,3 miliona evra.

Početkom novembra vlada Kosova usvojila je svoj budžet za fiskalnu 2009. godinu, prema kojem će, kako očekuju posmatrači, vladini izdaci biti 1,43 milijarde evra. Ministar ekonomije i finansija Ahmet Šalja kaže da je vlada odvojila na stranu 200 miliona evra kao meru predostrožnosti u svetlu tekuće krize.

Ministar trgovine i industrije Ljufti Žarku izjavio je Kosovskoj novinskoj agenciji Ekonomi da globalna kriza ubija podsticaj u inistranstvu da se ulaže na Kosovo.

Još jedan znak slabosti nejake kosovske ekonomije je smanjenje aktivnosti malih preduzeća. Prema izveštaju Inter Pres Servisa od četvrtka (18. decembar), Žarkuovo ministarstvo procenjuje da je "oko 50 odsto" od ukupno 90.000 malih preduzeća na Kosovu "neaktivno". Sefat Gerdžaliju iz Privredne komore Kosova okarakterisao je te podatke kao znak "krize".

U susednoj Albaniji, premijer Sali Beriša izjavio je Balkan Insajtu da će i direktne strane investicije i svote koje šalju emigranti biti manje.

Preduzimajući preventivne mere, Centralna banka Albanije kaže da će stranim bankama koje posluju u Albaniji ograničiti sredstva koja mogu da investiraju u svoje matične kompanije.

Kada su u pitanju drugi delovi Balkana, Makedonija trpi posledice kolapsa cena metala i tekstila, svoja dva glavna izvozna proizvoda.

Srpski premijer Mirko Cvetković predviđa smanjenje rasta nacionalnog BDP-a za 4 odsto u 2009. godini, što je, kako je rekao, u suprotnosti sa nedavnim rekordnim godišnjim rastom BDP-a Srbije od 7 odsto.

Fran Nazi, albanski ekspert koji sarađuje sa Ist-Vest Menadžment Institutom, jedan je od onih eksperata koji predlažu proaktivnu strategiju konkretnih mera. Među njima su "privremeno zaustavljanje privatizacije srednjih i velikih preduzeća koja posluju", stvaranje "privremenog fonda za podršku nezaposlenima" i "pregovori sa velikim međunarodnim kreditnim institucijama o sredstvima za neodložnu pomoć".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.