Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo do kraja godine proglašava nezavisnost

Do kraja pregovora Beograda i Prištine o rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije ostalo je još nešto više od mesec dana, ali već sada je jasno da su oni osuđeni na neuspeh i da će, uz blagonaklon stav Vašingtona i Brisela, Skupština Kosova proglasiti nezavisnost pokrajine do kraja godine, saznaje „Blic".

U Evropskoj uniji su potpuno svesni da ni nova runda pregovora nije dovela do željenog rezultata, i da se dalje pitanje rešavanja statusa ne može odlagati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u nedogled. I pre početka pregovora u EU su bili skeptični kada je bilo reči o napretku, ali je vreme do 10. decembra bilo dragoceno da se konsoliduje stav o Kosovu unutar Unije.

Prema saznanjima „Blica", po završetku pregovaračkog procesa i pošto trojka 10. decembra podnese izveštaj generalnom sekretaru UN, Skupština Kosova će veoma brzo proglasiti nezavisnost. Za tako nešto Priština ima saglasnost Vašingtona, ali ni najveći broj zemalja Evropske unije neće se tome protiviti.

Proglašenje se ne očekuje baš 11. decembra, tvrdi izvor „Blica" iz diplomatskih krugova bliskih pregovaračkoj trojci, pošto se opšti izbori na Kosovu održavaju 17. novembra i biće potrebno vremena da se konstituišu parlament i vlada. U svakom slučaju, Priština će do kraja godine proglasiti nezavisnost i uputiti poziv Evropskoj uniji da pošalje svoju misiju na Kosovo. Ovaj poziv biće razlog da se Evropska komisija oglasi preporukom zemljama članicama EU. U ovom dokumentu Evropska komisija neće se odnositi prema činu samoproglašenja, već će jednostavno preporučiti članicama da se poziv prihvati, o čemu je već u EU postignuta visoka saglasnost. Prihvatanjem poziva Prištine EU će indirektno aminovati proglašenje nezavisnosti.

I u godišnjem izveštaju Evropske komisije, koji će biti predstavljen u utorak, kaže se da se „status Kosova više ne može odugovlačiti i mora biti rešen bez novih kašnjenja da bi se omogućio ekonomski razvoj Kosova i da bi se osigurala stabilnost regiona".

Uz očekivano priznanje od strane Vašingtona, Priština ipak neće moći uskoro da se nada kolektivnom priznavanju nezavisnosti od strane EU. Trenutno je Kipar izričito protiv toga, a vrlo bliska tom stavu je i Rumunija. Ostali su, u načelu, prihvatili ovaj scenario posle 10. decembra.

Uticajne zemlje EU poput Nemačke, Italije ili Španije odluku o priznanju nezavisnosti držaće još u fioci i iskoristiti je kao sredstvo pritiska na Prištinu da ispuni zahteve međunarodne zajednice kada je reč o demokratizaciji društva i, posebno, zaštiti i pravima pripadnika nealbanskih zajednica, pre svega Srbima.

Jedini koji bi, po Rezoluciji 1244, imao ovlašćenje da reaguje na čin kosovske skupštine je šef civilne misije Joakim Riker. Šef Unmika će, saznaje „Blic", najverovatnije tražiti mišljenje pravnog odeljenja Ujedinjenih nacija. Riker bi mogao da ukine odluku o samoproglašenju nezavisnosti, ali on to ipak neće učiniti pozivajući se na jedno široko tumačenje Rezolucije 1244, po kome bi odluka Skupštine Kosova bila znak „konsolidacije stanja, u funkciji mira i stabilnosti".

Očekivanja od Rusije

Izvori agencije Beta u Briselu naveli su da Evropska unija „očekuje da Rusija prihvati činjenicu da će pregovori uz posredovanje trojke Kontakt grupe o Kosovu prestati 10. decembra". Agencija navodi da su predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i visoki predstavnik EU Havijer Solana to stavili do znanja i šefu ruske države Vladimiru Putinu, na ovih dana održanom sastanku na vrhu EU - Rusija u Portugalu. Šefovi diplomatija Rusije i Nemačke Sergej Lavrov i Frank-Valter Štajnmajer razgovarali su juče telefonom o rešavanju kosovskog pitanja. Razgovor je obavljen na inicijativu nemačke strane, a Rusija je, kako je saopšteno u Moskvi, ponovila stav da se zalaže za saglasnost strana prilikom rešavanja statusa Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.