Kosovo će podstaći privatizacije

Izvor: Southeast European Times, 22.Sep.2011, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo će podstaći privatizacije

Kosovo se nada da će ubrzati proces izmenom propisa.

21/09/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine – 21.9.2011.

Proces privatizacije na Kosovu datira od administracije UNMIK-a, tokom koje je formirana Kosovska poverenička agencija (KTA). Nastavljen je sa Kosovskom agencijom za privatizaciju (KPA), koju su osnovali zakonodavci 2008. godine.

Za sada je privatizovano 295 državnih preduzeća, uključujući rudnik Feronikl u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Glogovcu i fabriku cementa Šar, a stvoreno je 650 novih preduzeća.

„Smatramo da je proces privatizacije prvi korak ka ekonomskom razvoju, koji znači otvaranje stalnih radnih mesta“, rekao je portparol KPA Ilji Kaloši za SETimes.

Poverenički fondovi, pod nadzorom KPA, koji upravljaju prihodima, prikupili su 578 miliona evra, a 537 miliona od te sume došlo je od privatizacije društvenih ili državnih preduzeća, rekao je on. Ostatak je od prodaje imovine likvidacijom.

Radnici dobijaju 20 odsto prodajne cene posle privatizacije. Prema Kabašiju, oko 43,5 miliona evra isplaćeno je zaposlenima kao rezultat toga -- 15 miliona je podelila bivša KTA u šestogodišnjem periodu, a 28 miliona KPA.

Međutim, agencija priznaje da proces privatizacije nije potpuni uspeh. Zvaničnici kažu da je jedan od problema vlasništvo Srbije nad raznim društvenim preduzećima i ugovorima potpisanim u to vreme.

Druga prepreka je spor tempo likvidacija.

„Proces likvidacije nije ostvario željeni napredak“, kaže Kaloši. „Razlog je zakon koji je na snazi, a prema kojem je potrebno otprilike tri godine za likvidaciju preduzeća. Postoji oko 600 preduzeća koja treba da se likvidiraju, što znači da bi se ovaj proces nastavio ... 30 godina.“

„Stoga se smatralo neophodnim da se donesu zakonske izmene, što je proces na kojem se sada radi“, rekao je on.

Znatne izmene uključene su u Zakon o Agenciji za privatizaciju, sa namerom da se drastično ubrza proces i zamene zastarela pravila UNMIK-a. Parlament je odobrio paket u načelu i očekuje se njegovo konačno usvajanje.

Kosovski analitičar Ibrahim Redžepi izjavio je za SETimes da je privatizacija društvenih preduzeća u konačnoj fazi. Dva glavna izazova su kompleks Trepča, u kojem se vade i obrađuju minerali i turistički kompleks Brezovica.

Na ovaj drugi se „u velikoj meri reflektuju politički problemi i pretenzije Srbije u pogledu vlasništva“, rekao je on.

Redžepi smatra da vlada treba da proda deo imovine javnih preduzeća, ne toliko da bi popunila državnu blagajnu, nego da bi se eliminisao državni monopol u određenim segmentima. Međutim, prodaja treba da se obavlja postepeno kako bi se eliminisali ekonomski i socijalni problemi, rekao je on.

Kosovski Institut za napredne studije GAP organizovao je debatu o procesu privatizacije u aprilu, u kojoj je zaključeno da promena zakonske osnove za privatizaciju i izrada relevantnih zakona predstavlja urgentno pitanje.

Učesnici su, međutim, naglasili da bi proces trebalo da bude transparentan, a ne ubrzan kao zakoni iz Ahtisarijevog paketa. Zakon o Kosovskoj agenciji za privatizaciju bio je deo tog paketa.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.