Kosmos miriše na zagorelu šniclu?!

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jan.2015, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmos miriše na zagorelu šniclu?!

Niko ne može zapravo da pomiriše svemir, ali astronauti koji obavljaju svoje dužnosti na otvorenom, stalno govore o vrlo neobičnom mirisu koji se zadržava na njihovom odelima i opremi. Svaki put kada se vrate u svemirsku stanicu i skinu sa sebe šlemove, oni osećaju izražen i specifičan miris kosmosa koji je ostao "zalepljen" za njihova odela, rukavice i alate.

Svemirske čestice izgleda imaju miris zagorele šnicle, zagrejanog metala i isparenja.

Stiven Spirs, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hemičar koga je Nasa angažovala da proizvede svemirski miris na Zemlji, kako bi se on koristio prilikom obuke astronauta, kaže da metalni aspekt mirisa verovatno dolazi visoko energetskih vibracija jona.

- To je nešto što nikada ranije nisam osetio, ali nikada neću zaboraviti taj miris, rekao je Nasin astronaut Kevin Ford posle boravka u orbiti 2009. godine.

Ovaj miris nije obavezno neprijatan za astronaute. Posle misije 2003. godine, Don Petit ovako je opisao svoje iskustvo u Nasinom blogu:

- Teško je opisati ovaj miris. Najbolji opis koji mogu da smislim je metalni miris; prilično prijatan slatkasti miris metala. Podsetio me je na leto na koledžu kada sam provodio brojne sate sa zavarivačem u ruci popravljajući složenu opremu. Podseća me na taj slatkasti miris varnica. Takav je miris svemira.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.