Izvor: Politika, 08.Sep.2014, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaši Srbije protiv Brazilaca za polufinale SP

Od našeg specijalnog izveštača

Madrid.- Srbija ostaje u glavnom gradu Španije, nastavlja takmičenje na Svetskom kupu pobedom koja ima veliki značaj za našu košarku ne samo na „mundobasketu“, nego i u budućnosti.

Grci su bili bez poraza, dobili su pet utakmica u Granadi ubedljivo, a prvi poraz, u osmini finala, šalje ih kući! Nepravedan sistem takmičenja, ali naši momci tu ništa nisu krivi, osim što su odigrali najbolju utakmicu kada je trebalo, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su došli do zida, ali sreća, imao je ko da im pokaže kako da ga preskoče.

Selektor im je ulio pobednički karakter, taktički potpuno nadigrao iskusnijeg kolegu Kacikarica i naši momci već mogu da se pripremaju za četvrtfinale u utorak, a protivnik će im biti Brazil, koji je savladao Argentinu sa 85:65.

Ne sumnjamo da će im blistava pobeda protiv Grka – 90:72 (23:20,23:22,18:13,26:17), dati dodatnu snagu da nadmaše već ostvaren cilj, plasman među osam najboljih timova na svetu.

Hladnokrvnost Đorđevića dan uoči utakmice, zaista nije bila maska, već normalno stanje proisteklo iz vere u tim, ono što će pripremiti da napadne čvrste Grke i pronađe im slabe tačke. I uspeo je odmah na početku, na parket je poslao postavu koja je bila spremna da igra bilo koji sport sa protivnikom, košarku, borilački ili šah... Marković, Teodosić, Kalinić, Bjelica i Raduljica „zaveli su mir u kući“, pokazali ko će biti vladar situacije na terenu, bez obzira na greške i pojedinačna iskakanja iz sistema odbrane koju je Đorđević pripremio. Međutim, bilo je tu i iznenađenja u napadu, kao mađioničar zeca iz šešira, naš selektor izvukao je Kalinića kao džokera, a jedan njegov potez, mada je postigao za čas osam poena jasno je stavio do znanja do koje tačke je naš tim spreman da ide.

Starijim ljubiteljima košarke još je u sećanju „zakucavanje“ Danilovića preko Sabonisa u finalu EP u Atini 1995, kada im je Đorđević isporučio 42 poena, uz devet „trojki“, a Nikola je uradio isto preko ogromnog Burusisa, ali mnogo brutalnije.

Snažan udar naš tim usmerio je na par plejmejkera, Kalates i Zizis nisu mogli lako da dođu do pasa više, uspostave igru „dva na dva“ kojom su rušili sve u Granadi, ili lako rešavaju „jedan na jedan“ samo u par navrata dobili su poklon lopte i došli do lakih poena iz tranzicije, a za sve ostalo pitao se naš tim, od početka do kraja. Samo krajem druge četvrtine Grci su imali poen prednosti i to je bilo sve. Srbija je mogla da se plasira u četvrtfinale još u prvom poluvremenu, ali nadahnutu igru u napadu, koja je podsećala na dane kada je Đorđević komandovao igrom, a protivnik nije znao odakle duva promaja.

Bio je strpljiv, čak i lukav Đorđević kada nije forsirao kapitena Krstića u Granadi. Davao mu je minute na kašičicu, Nenad se mučio, promašivao, teško se kretao, ali nije ga lomilo i slomilo to što nije fit. Imali smo Raduljicu kao lidera pod koševima, a kapiten je zato u najvažnijoj bio stari, nenadmašni borac, realizator i dobri duh tima. Za 14 minuta ubacio je 10 poena, dok je mlađi Raduljica odmarao, sakupljao je poene igrom „lice u lice“, mučio i zaustavio Burisa, ključnog za igru Grka.

Kada su u pravi ritam ušli Bogdanović i Teodosić, iz minuta u minut bilo je jasno ko ostaje u Madridu, a ko ide kući. Uloga Kalinića nije bila samo u ofanzivi, mada je „kucanjem“ stavio tačku na prvo poluvreme. Budućeg NBA igrača Papanikolaua sveo je na jedan poen, a ko kog da je ulazio sa klupe pojačavao je energiju. Posle odmora odbrana je konačno bila po ukusu Đorđevića, protok lopte brži, a broj izgubljenih sveden na minimum. Imali smo apsolutnu kontrolu igre, a kada je Bjelica poentirao iz prodora, a Teodosić ubacio tri bacanja za 62:63, počeo je da se topi bedem Grka i otpor. Za par minuta poslednje deonice, kroz odbranu protivnika protutnjao je pravi uragan. Bogdanović je uzeo ulogu koja mu je i namenjena, da pravi razliku šutevima i prodorima, a kada je Raduljica poentirao iz kontre i Marković ubacio „trojku“,, nekoliko minuta pre kraja na plus 20 , radovanje je moglo da počne.

A, sada odmor, pa ponovo na posao. Srbija raste, pitanje je samo dokle...

Dvorana sportova u Madridu. Gledalaca: 11.000. Sudije: Ajlen (Australija), Seibel (Kanada) i Lotermozer (Nemačka).

SRBIJA: Teodosić13 (dve „trojke“), Simonović 5 (1), Jović 2, Bogdanović 21 (4), Bjelica 8, Marković 3 (1), Kalinić 12 (1), Birčević, Krstić 10, Raduljica 16, Štimac. Nije igrao Katić.

GRČKA: Mancaris 5 (1), Burusis 9 (1), Zizis 12 (3), Vasilijadis 6 (1), Kalates 14 (2), Glinijadakis, Papanikolau 1, Slukas, Kajmakoglu 6, Adetokumbo 7 (1), Vuljukas, Printezis 12.

Mirko Stojaković

----------------------------------------------

Bogdanović i Raduljica: Kalinić nas je digao

Srpski košarkaši Bogdan Bogdanović i Miroslav Raduljica rekli su da je reprezentacija odlično odigrala meč osmine finala Svetskog prvenstva protiv Grčke i istakli da je ekipu posebno „podigao” Nikola Kalinić svojim zakucavanjima.

„Mislim da smo se dobro pripremili za ovu utakmicu, sjajno smo odigrali drugo poluvreme. Pohvalio bih Nikolu Kalinića, koji nas je sa ona dva monstruozna zakucavanja digao, dao nam lakši put, a njih uplašio”, rekao je Bogdanović novinarima u Madridu.

„Mislim da je bila sjajna utakmica, igrali smo konstantno celu utakmicu, od početka smo dali ton meču. Kalina nas je sa onim zakucavanjima digao kao tim, ali ne bih izdvajao nikoga. Od početka do kraja smo igrali snažno, fizički. Razlika je na kraju bila velika, ali to ne znači da je utakmica bila laka. Grci nisu naivan tim, imaju sjajne pojedince, presrećan sam”, rekao je Raduljica.

Plejmejker Srbije Miloš Teodosić naveo je da je utakmica protiv Grčke recept po kojem reprezentacija uvek treba da igra.

„Velika pobeda i veliki uspeh za nas. Proslavićemo večeras, a onda ćemo se koncentrisati za četvrtfinale koje sledi za tri dana. Svako je dao svoj maksimum, tako uvek treba da igramo. Ko god da nam dođe, to su dve ozbiljne ekipe koje igraju lepu i ozbiljnu košarku”, rekao je Teodosić.

Kapiten reprezentacije Nenad Krstić kazao je da četvrtfinale nije kraj za reprezentaciju Srbije.

„Znali smo da će biti teško. Možda je rezultat preveliki na kraju. Borili smo se svih 40 minuta. Pripremili smo se odlično. Znali smo šta nas čeka. Igrali smo kao da ne postoji sutra. Svi su dali sve od sebe. Čestitam svima. Ovde ne stajemo. Imamo dva dana odmora. Videćemo sa kim igramo”, rekao je Krstić.

Beta

objavljeno: 07.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.