Košar: Sprovesti deo sporazuma o ZSO, to je i u interesu Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 14:24

Košar: Sprovesti deo sporazuma o ZSO, to je i u interesu Prištine

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da je neophodno da deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština bude sproveden, ističući da je potrebno da vlasti u Prištini uvide da je to i u njihovom interesu.

Košar je u intervjuu za Tanjug, na pitanje da li misli da će do kraja godine biti postignut sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine, rekao da nema ultimatuma, niti fiksiranog datuma, ali da je u interesu svih da taj sporazum bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postignut što pre i da je došlo vreme da se u tom smislu ''učini vidljiv napredak''.

Istakao je da je uveren da je potrebno da sporazum bude postignut što je pre moguće kako bi napokon moglo da se krene ka napretku za region, naročito za Srbiju.

Na pitanje da li postoji način da se Priština natera da ispoštuje dogovoreno u Briselu, Košar kaže da Priština treba da uvidi da je sprovođenje Briselskog sporazuma, uključujući i deo o Zajednici srpskih opština, i u njenom interesu.

"Važno je da taj deo (briselskog) sporazuma bude sproveden. Cilj tog sporazuma je da, pored ostalog, garantuje prava srpskom stanovništvu na Kosovu, ali i da poboljša odnose između kosovskih Albanaca i srpske manjine. To je važno za sve. Mislim da je to i u interesu prištinskih vlasti i da je uz zajednički rad na preciznim pojedinostima sporazuma sasvim moguće, ukoliko postoji pozitivan stav i spremnost na kompromise jedne i druge strane, da se dođe do re?enja koje će odgovarati interesima obeju strana'', dodaje Košar.

Na pitanje kako vidi odnose Beograda i Prištine u budućnosti, Košar je rekao da oni nisu na zadovoljavajućem nivou, ali da bi se njihovom normalizacijom oslobodila velika energija za napredak celog regiona.

''Postoji potencijal za poboljšanje odnosa, koji, sigurno je, danas nisu na nivou na kojem bi trebalo da budu. Nalazimo se u jednom regionu u kojem postoji mnogo mogućnosti za boljitak za sve ukoliko dođe do intenziviranja regionalne saradnje'', naveo je francuski ambasador.

''Pomirenje i normalizacija između Beograda i Prištine oslobodili bi ogromnu količinu energije u regionu za ekonomski razvoj, za slobodno kretanje i kontakte među ljudima, koju mi nastojimo da promovišemo, na primer, kada je reč o mladima, sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO), učinivši ceo region još atraktivnijim za investitore, pre svega za strane i evropske investitore'', kaže francuski diplomata.

Upitan da prokomentariše ulogu SAD u dijalogu, Košar je, uz podsećanje da je to proces koji vodi EU, naglasio da je vrlo pozitivno to što SAD koriste svoj uticaj kako bi podržale tu evropsku akciju i da se lično raduje zbog angažovanosti i podrške SAD evropskom posredovanju u dijalogu.

''SAD naravno tradicionalno igraju bitnu ulogu u ovom region. Dijalog vodi Evropska unija sa svojim specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, ali jako je bitno, i rekao bih, jako pozitivno, da SAD koriste svoj uticaj da podrže tu evropsku akciju. To je znak i dokaz da imamo iste ciljeve, a to je da se omogući ovom regionu da ponovo pronađe mir i stabilnost, da se razvija, da se pridruži EU, i da tako ima jednu pozitivnu budućnost'', dodao je Košar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"NEMA ULTIMATUMA, NI FIKSIRANOG DATUMA" Ambasador Francuske u Srbiji: Sprovesti deo sporazuma o ZSO, to je i u interesu Prištine (VIDEO)

Izvor: Blic, 26.Jan.2023

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da je neophodno da deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština (ZSO) bude sproveden, ističući da je potrebno da vlasti u Prištini uvide da je to i u njihovom interesu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.