Korupcija u poslovanju širom regiona

Izvor: Southeast European Times, 23.Maj.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija u poslovanju širom regiona

Podaci iz istraživanja o zemljama u regionu otkrivaju stavove prema štetnim posledicama korupcije.

23/05/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 23.5.2012.

U proseku, dve od tri odrasle osobe u svetu smatraju da je korupcija rasprostranjena u poslovanju u njihovim zemljama, ali taj procenat je još veći na Balkanu, pokazuje izveštaj agencije Galup objavljen ranije ovog meseca.

Galupova anketa govori da se korupcija u poslovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << smatra značajnim pitanjem zato što predstavlja prepreku za razvoj i strane investicije i podstiče neujednačenost prihoda i blagostanja.

Na Balkanu je procenat ispitanika koji smatraju da je korupcija rasprostranjena u poslovanju najviši u Hrvatskoj i Rumuniji -- 93 odnosno 91 odsto -- ali, Bosna i Hercegovina (BiH) i Srbija ih tesno prate sa 89 i 87 odsto, kao i Grčka sa 85 odsto i Kosovo sa 83 odsto.

Procenat je najniži u Crnoj Gori, 63 odsto, što je prosek za zemlje članice EU. Istraživanje je zasnovano na podacima iz 2011. godine.

„Balkan nije jedini ili najkorumpiraniji region na svetu, ali korupcionaške navike i strukture prilično su usađene“, izjavila je za SETimes Kornelija Abel, koordinatorka programa za jugoistočnu Evropu u organizaciji Transparensi internešnala.

Kao glavne faktore koji doprinose korupciji Abel je navela drastične promene u društveno-političkom sistemu i nedostatak političke volje za jačanje institucija, kao i vladavine prava.

„[To] je rezultiralo nedovoljnim reformama ili njihovom sporom implementacijom, koja je u velikoj meri, ako ne i potpuno, vođena ciljem pridruživanja EU i poboljšanja ekonomskih mogućnosti“, rekla je Abel.

Drugi faktori uključuju međunarodne sankcije protiv Srbije krajem devedesetih godina, što je dodatno utrlo put procvatu organizovanog kriminala i korupcije, dodala je ona.

„Kosovo se suočava sa značajnom korupcijom, uključujući korupciju na visokom političkom nivou, kao i razna 'sitna podmićivanja' na nižem nivou, u svakodnevnom funkcionisanju društva“, izjavio je za SETimes Armend Mazreku, istraživač u kosovskoj nevladinoj organizaciji FOL (Progovori).

FOL je sredinom maja objavio izveštaj o korupciji na Kosovu u prva tri meseca 2012. godine.

„Ona ne samo da šteti ekonomskom razvoju, nego i procesima izgradnje države, demokratizaciji i uspostavljanju kvalitetnog upravljanja, koje ide u prilog opštoj dobrobiti građana“, rekao je Mazreku.

„Reforma je potrebna -- i, da budemo pošteni, delimično je ostvarena -- ali postoji potreba za odgovornošću javnih zvaničnika izbalansiranom sa potrebom manjeg političkog mešanja u konkretne odluke koje se odnose na ugovore“, izjavio je za SETimes Džordž Mils, ekspert za korupciju u misiji EULEKS-a na Kosovu.

Međutim, Merita Mustafa iz Kosovskog demokratskog instituta tvrdi da su koreni korupcije u politici, zbog čega su napori za suprotstavljanje tom problemu -- i u kompanijama koje ih finansiraju -- nemoguć zadatak.

„Zbog umešanosti političara u korupciju nemoguće je da oni preduzmu neophodne korake u borbi protiv tog fenomena, zato što bi morali da se bore protiv sebe samih“, rekao je Mustafa za SETimes.

Ramadan Iljazi, koosnivač FOL-a, izjavio je da se korupcija na Kosovu, nažalost, pretvara u prihvatljivu kulturu upravljanja i interakcije između građana i institucija.

„To je u velikoj meri posledica neposvećenosti međunarodne zajednice stvarnom uspostavljanju vladavine zakona na Kosovu“, rekao je Iljazi za SETimes.

Vlasnici kompanija i mogući budući preduzetnici kažu da se oslanjaju na stabilnu klimu, ali je zbog rasprostranjene korupcije teško oceniti rizike vezane za otvaranje novih preduzeća.

„Neki ljudi se obogate preko noći, a ja jedva izdržim mesec dana finansijski“, kaže Marjan Beriša, vlasnik prodavnice u Đakovici, na Kosovu, u izjavi za SETimes.

Halit Gaši, 26-godišnji stanovnik Prištine, rekao je da to pogađa i ljude koji traže posao, a ne samo preduzeća i javne institucije, jer korupcija nagriza i tržište rada.

„[Da biste pronašli posao] morate ili da poznajete nekoga ili da podmitite nekoga“, rekao je Gaši za SETimes. „Svi kažu hajde da se borimo protiv korupcije, ali stiče se utisak da nisu ozbiljni u tome.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.