Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2017, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija - korov koji vlast ne čupa

SARAJEVO - Iako su vlasti i pravosuđe u BiH informisani o korupciji u svim segmentima društva, veoma malo su učinili da to spriječe i sankcionišu. Nijedan slučaj korupcije nije procesuiran, zaključak je koji proizlazi iz podataka koje je javnosti juče prezentovala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Prema podacima ove agencije, korupcija je najviše zastupljena u javnom sektoru, kada su u pitanju zapošljavanje i javne nabavke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << a Hasim Šabotić, direktor APIK-a, ističe da su do ovih podataka došli na osnovu prijava koje su obradili.

"U 2016. godini smo imali 139 zaprimljenih prijava. Obradili smo onoliko koliko smo mogli i te prijave smo proslijedili nadležnim institucijama koje rade na provođenju zakona", pojasnio je Šabotić, te dodao da budžet Agencije za ovu godinu iznosi oko 1,3 miliona KM.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH u maju 2015. na prijedlog Agencije usvojilo Strategiju za borbu protiv korupcije za period 2015 - 2019. godina o čijem su provođenju juče predstavili prvi izvještaj.

"Od ukupno 226 aktivnosti, kako je Strategija predvidjela za period 2015 - 2019. godina, u prvoj godini predviđena je provedba 98 aktivnosti. Od ovog ukupnog broja potpuno je provedeno 26 aktivnosti, 69 je u toku", pojasnio je Šabotić te dodao da su tijela za sprečavanje korupcije formirana na svim nivoima vlasti u BiH, sem u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Prema riječima Šabotića, Strategija se najmanje efikasno provodi u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje efikasnih mehanizama za borbu protiv korupcije. Šabotić je istakao da je u prvoj godini provođenja Strategije bilo nedostataka koji su se odnosili na institucionalni okvir za borbu protiv korupcije, strateški okvir za borbu protiv iste, te nedostatak koji se odnosio na finansijske i druge resurse za adekvatno suprotstavljanje, ali i nedovoljna osposobljenost subjekata provođenja Strategije. Agencija, s ciljem unapređenja prevencije korupcije, priprema izmjene i dopune dva zakona - Zakona o agenciji i Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Eldar Karić, direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH, upozorio je da institucije imaju podatke o tome šta se dešava u zemlji, ali nisu zainteresovani da to rješavaju.

Eldar Karić, direktor nevladine organizacije "Akaunt", ponovio je da je korupcija veoma zastupljena u BiH i to u javnim nabavkama, gdje, kako je rekao, nijedan slučaj nije procesuiran, kada je riječ o kršenju zakona.

"Korupcija je veoma zastupljena u BiH. Nažalost, malo se toga uradilo. Mislim da su javne nabavke najgore jer su tu najbliži sredstvima. Loše provođenje zakona, neučestvovanje nijedne institucije u samom sistemu provođenja javnih nabavki, nijedan slučaj nije procesuiran po kršenju Zakonu o javnim nabavkama. Sve to pokazuje da je u pitanju prostor koji je otvoren. Oni su gori nego što su bili svih prethodnih godina", istakao je Karić, te dodao da korupcije ima i u zapošljavanju.

"Vidjeli smo prošle godine slučajeve gdje su čak i najviši dužnosnici zapošljavali članove svojih porodica i nisu u tome vidjeli ništa sporno. Ovdje malo ljudi, malo institucija radi svoj posao", upozorio je Karić.

Prema njegovim riječima, u BiH se stvara privid da se vodi borba protiv korupcije, odnosno malo institucija u zemlji radi svoj posao.

Kada je riječ o pravosuđu u BiH, odnosno njihovoj borbi protiv korupcije, on je dao pozitivnu ocjenu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, za koje je rekao da je imalo pozitivnih rezultata.

"Mi u pravosuđu imamo loše ljude na važnim mjestima, što je veliki problem", smatra Karić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Korupcija - korov koji vlast ne čupa

Izvor: Cafe.ba, 17.Jan.2017

SARAJEVO - Iako su vlasti i pravosuđe u BiH informisani o korupciji u svim segmentima društva, veoma malo su učinili da to spriječe i sankcionišu. Nijedan slučaj korupcije nije procesuiran, zaključak je koji proizlazi iz podataka koje je javnosti juče prezentovala Agencija za prevenciju korupcije...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.