Korupcija ili državni pakao (2): Vlasnici gradova i tuđih džepova

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija ili državni pakao (2): Vlasnici gradova i tuđih džepova

Da se Srbija poslednjih decenija vratila u feudalizam dokaz je mnoštvo feudalaca koji upravljaju iz senke. Svaki region ima i svog kuma, kome podređeni ljube ruku, što domaćem kmetstvu dodaje mafijaške začine i običaje. Omertu ili zakon ćutanja izgleda poštuju jedino nadležni organi, koji bi trebalo da se bore protiv kriminala. Možda zbog toga što je ova "bolest" prodrla u sve pore društva, pa je postala neizlečiva.

Doduše, korupcija se pojavljuje u svim epohama razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ljudske civilizacije. Već u prvim vekovima starog Rima postojala je obaveza magistrata i ostalih činovnika da polože račun. Oni su čak godinu i po dana po završetku službe odgovarali za sve nepravilnosti u radu.

Srbija 20 vekova kasnije nije dostigla nivo paganske države. Divan primer je rad sudstva. Dva čoveka iz Pomoravlja koji su primili mito od 5.000 evra uhapšeni su još 2006. godine. Osuđeni su dve godine kasnije na ukupno 5,5 godina. Međutim, Vrhovni sud je više puta vraćao predmet da bi Apelacioni sud ukinuo tu presudu i naložio ponovno suđenje.

U pojedinim opštinama Pomoravlja sve je prisutnija "legalna" prostitucija. Politička elita ima objekte u kojima ih zabavljaju žene zaposlene u firmama gde su oni direktori. Usluga za uslugu. Ako je žena dobra podanica, može da dobije unapređenje bez obzira na školsku spremu i stručnost.

U toku je krivični postupak, a krajem meseca treba da budu saslušani neki novi svedoci. Do zakazanog termina drugookrivljeni, ni manje ni više, rukovodi jednom opštinom! Pojavljuje se na televiziji, obraća svojim sugrađanima, predlaže planove za budućnost...

Taj isti čovek je uzeo mito od oštećenog opisujući svoju moć:

"Ja držim ovaj grad u svim sferama. Grešio si zato što nisi imao prave ljude. Da znaš da je sad ova ekipa, ona prava. Znači, sve što se dogovoriš sa direktorom, to je to i budi siguran. Ja stojim iza toga", navodi se u transkriptima razgovora između okrivljenog i oštećenog.

E, sad se godinama čeka reč suda.

A za taj isti sud radio je sudski veštak za poreske utaje koji je uzimao mito i pravio lažne poreske izveštaje, pa je uhvaćen i osuđen. U policiji su poslednji stali pred zakon dvojica saobraćajnih policajaca koji su uzeli po 20 evra od nesavesnog vozača na autoputu. U prosveti prednjači jedan profesor, koji je više puta hapšen, a tukli su ga roditelji jer su platili ocenu, a on je njihovoj deci ostavio jedinicu. Nedavno je uhapšen zbog mita od 100 evra.

Pojedini opštinari investitorima poklanjaju državno zemljište kao da je njihov feud, iako je to zabranjeno Zakonom o uređenju prostora i izgradnji. U nekim opštinama zgrade mogu da se zidaju gde god ko poželi i da se ne poštuje predviđena spratnost. Tako dotična opština "previdi" dva sprata, a dobije stan.

Da bi pošten čovek sve ovo svario, mora da ima dobar stomak. Ne daj bože da se razboli! Sledi im dobro poznata rečenica: "Dođite u moju ordinaciju da vam to bolje pogledam jer ovde nemamo taj aparat." U jednoj bolnici su nam rekli da načelnici službi i lekari imaju neprijavljene ordinacije ili rade privatno u ordinacijama svojih kolega.

Kad je reč o korupciji, ubedljivo prednjače ginekolozi. Lekar koji je uzeo 500 evra, flašu viskija i kafu i dan-danas ne samo što radi u istoj bolnici, već i dalje traži novac za lekarske usluge jer je osuđen uslovno. Druga doktorka, doduše okrivljena da je uzela 200 dinara, i dalje traži mito. Ako pacijentkinja nema novac, zadovoljava se čokoladom "milka", cegerom voća ili povrća, jajima. To znaju svi pacijenti, nadležni u bolnici, koji još prepričavaju šta sve uzima, ali ona i dalje radi u istoj bolnici.

Neko mora ovde da zavede red. Ali ko?!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.