Korona virus u Italiji: Kako su se vlasnici restorana snašli u krizi i šta nude mušterijama

Izvor: B92, 24.Okt.2020, 09:39

Korona virus u Italiji: Kako su se vlasnici restorana snašli u krizi i šta nude mušterijama

Vlasnici restorana pokušavaju da pronađu načine da ostanu u poslu u drugom talasu Kovida-19.

Osam je sati u tradicionalnom restoranu na ulici Via de Kolteli u centru Bolonje. Mušterije stižu tačno kako bi sele za jedan od šest dostupnih stolova.

Suočen sa ponovnim buktanjem epidemije korona virusa u Italiji, ovaj bolonjski restoran počeo je da pribegava drugačijoj strategiji.

Plima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i oseke tokom prvog talasa epidemije i letnje trpeze na otvorenom bile su ohrabrujući znak za mnoge italijanske restorane i barove da će se vratiti normalnom poslu.

Ali dolaskom hladnijih dana ,ovaj drugi talas primorava vlasnike ugostiteljskih objekata da pronađu nove načine da opstanu.

Za sada - da.

Na kraju prve nedelje, naručivanje jela se vratilo na broj od pre pandemije Kovida-19.

Dobro rešenje, ali ne za sve, smatra Vinćenco Votero, predsednik udruženja ugostitelja Bolonje (Confcommercio Ascom Bologna).

"Ugostiteljski sektor je vrlo raznolik", rekao je za BBC.

"Poslednja uredba kojom se preduzeća zatvaraju u ponoć bila je udar na mesta koja obično rade od 23 pa nadalje."

Votero citira jednog lokalnog vlasnika bistroa koji sada razmatra ideju da nudi ručak umesto večere u kasne sate.

Prema italijanskoj asocijaciji turizma i ugostiteljstva (Fipe), restorani su zabeležili ogroman gubitak od 64 odsto narudžbina, što je približno jednako gubitku od 13 milijardi evra u drugom kvartalu ove godine.

Fipe je zatražio od vlade da ne primenjuje stroži policijski čas, procenjujući da bi čak i zatvaranje restorana sat vremena ranije dovelo do daljeg gubitka od 500 miliona evra mesečno.

Votero, i sam vlasnik restorana, veruje da bi umesto slanja mušterija kući trebalo da bude stroža kontrola zdravstvenih mera u restoranima.

Što se tiče dobijanja podrške, kaže da su gradska veća odobrila neke pogodnosti.

U Bolonji je prepolovljen porez i, kao i u mnogim drugim italijanskim gradovima, a dozvola za postavljanje stolova na otvorenom produžena je do kraja godine.

Takva vrsta dozvole obično bi bila izuzetno skupa i teško bi se dobila.

Ali situacija je, prema njegovim rečima, sada kritična, jer se vreme pogoršava i ljudi se podstiču da ostanu i rade od kuće.

Iako najnovija pravila i dalje omogućavaju restoranima da nude hranu za poneti i dostavu, mnogi u gradskim centrima i poslovnim okruzima izgubili su veći deo redovne klijentele.

"Broj gostiju opao je za 50 do 80 odsto u većini restorana, a mnogi poslovi su na prodaju", kaže on.

Bolonja se možda muči, ali Venecija i Firenca imaju još veće poteškoće jer većina restorana živi zahvaljujući turistima.

Pogledajte video o tome kako se restoran u Amsterdamu snašao u vreme korone

Srce Bolonje je popularno među turistima, lokalnim stanovništvom, studentima i poslovnim ljudima.

Osnovan još 1465. godine, restoran Osteria del Sole je najstariji u gradu a vodi ga porodica Federika Spolaorea još od posle Drugog svetskog rata, od 1946. godine.

U ovom restoranu služi se samo piće.

Mušterije tradicionalno donose hranu i jedu za dugačkim stolovima.

Do nedavno, sedeli biste neposredno do nekog potpunog stranca, lakat do lakta.

"Ljudi bi sedeli, pričali, upoznavali se, jeli zajedno.

"Ovde su se mnogi upoznali, potom bi se neki i venčali i pravili bi venčanje baš u ovom restoranu", kaže Spolaore sa osmehom na licu.

Morao je sada da smanji broj mesta sa 130 na 70, a ujedno je izgubio i stalne mušterije koje bi stajale za šankom.

Svi barovi i restorani trenutno moraju da istaknu natpis na ulazu o maksimalno dozvoljenom broju ljudi unutra.

"Teško je odbijati ljude, jer mnogi i dalje misle na restoran kakav je bio ranije i teško prihvataju nova pravila."

Spolaore kaže da su morali da se žrtvuju i da su danas "samo u stanju da sastave kraj s krajem".

Kada su se tokom leta italijanski restorani ponovo otvorili, ljudi su jeli napolju.

Njegova restoran ima samo zatvoren prostor.

"Kovid je već skresao krila našem restoranu".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Korona virus u Italiji: Kako su se vlasnici restorana snašli u krizi i šta nude mušterijama

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2020

Vlasnici restorana pokušavaju da pronađu načine da ostanu u poslu u drugom talasu Kovida-19...BBCŠirom Italije propisano je da za jednim stolom najviše može da sedi šest ljudi..Osam je sati u tradicionalnom restoranu na ulici Via de Kolteli u centru Bolonje. Mušterije stižu tačno kako bi sele...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.