Koriste zakon kao uputstvo za krađu

Izvor: Blic, 31.Avg.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koriste zakon kao uputstvo za krađu

Sitne krađe u prodavnicama česta su pojava, naročito leti kad su vrata radnji širom otvorena, a roba često izbačena na trotoare. Kradljivci koriste brojne tehnike, a dnevno mogu da „zarade” i više od 50 evra. Šteta koju pritom pretrpe vlasnici prodavnica meri se milionima dinara godišnje.



Godišnje se počini nekoliko hiljada sitnih krađa u prodavnicama. U letnjem periodu, ulične trafike su prve na meti kradljivaca. Kako navode prodavačice, lopovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su nalik običnim građanima i ne mogu se prepoznati, samo se u jednom trenutku približe trafici i „uzmu šta im treba"- sokove iz frižidera, novine ili slane grickalice izložene spolja.

- Kad kradem, najviše volim da koristim tehniku '’živog zida’’: proizvod uguram u gaće, sa prednje strane, jer je prodavačicama uvek nezgodno da tu proveravaju. Kažu - mora da se pokvario detektorski aparat- i požele mi prijatan dan. Takođe, uvek izgledam namršteno i gunđam, kao da sam nezadovoljan njihovom uslugom, pa zbog straha od otkaza, ne smeju ni da me pogledaju.

Ovo je priča 23-godišnjeg B.B. koji se sitnim krađama u prodavnicama bavi od svoje 18-te godine. Krade u proporciji 1: 6, što znači da ako pazari proizvod u vrednosti od sto dinara, ukrašće nešto šest puta skuplje. Ukradenu robu preprodaje i od toga živi.

Profesionalni lopovi naučili su i kako da prevare elektronski nadzor artikala. Najčešće, uz pomoć specijalnih sredstava, skidaju kodove na proizvodu, tako da elektronski sistem na izlaznim vratima ne zapišti kad prođu sa ukradenom robom.

- Imaju razrađen sistem i svakodnevno se usavršavaju. Tačno znaju gde se nalazi ono što im treba i odlični su „psiholozi", znaju kako da prevare prodavca, kažu u trgovinskim lancima.

Sitnih kradljivaca ima u svim slojevima socijalne i starosne strukture. Kradu obrazovani, dobro situirani, siromašniji, ali prodavce najviše iznenadi kad „na delu" uhvate penzionere.

- Jednom smo u krađi uhvatili stariju gospođu iz komšiluka, koja je bila naša redovna mušterija. Nosila je dugačak kaput iz koga su, u jednom trenutku, ispale dve čokoladice. Nama je bilo neprijatnije nego njoj, pričaju u jednom novobeogradskom „Maksiju".

Hleb i mleko nisu tražena roba među lopovima. Na njihovom „meniju" pre će se naći skupe bombonjere, pića, parfemi i uvek će birati proizvode poznate robne marke.

- Onda tu skupu i firmiranu robu nađete na pijaci gde je lopovi prodaju u pola cene. To za njih postaje unosan posao od kojeg su u stanju da žive celog života - kaže Zoran Kovačević, glavni policijski inspektor.

Sitnim lopovima ne preti krivično gonjenje, a u najvećem broju slučajeva nema nikakvih kazni. Bar za one koji znaju „koliko da ukradu".

- Najveći problem predstavlja zakonska regulativa, jer ukoliko lopov ne ukrade robu skuplju od 15.000 dinara, javni tužilac neće pokrenuti postupak protiv njega. To neće učiniti ni vlasnici prodavnica, kojima se zbog sudskih troškova ne isplati da krivično gone kradljivce. Profesionalni lopovi to znaju i uvek kradu samo do datog iznosa - kaže inspektor Kovačević.

Ono što preostaje ozlojeđenim vlasnicima je da „dugoprste kupce" uhvaćene na delu nauče pameti-oštrim rečima. Ili da zalepe slike lopova na ulaznim vratima, kao u jednoj prodavnici na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice.

- Od tada više nisu dolazili - kažu u ovoj radnji.

Trgovačka urbana legenda

Jednu od tehnika koju lopovi često koriste u krađi, prodavci su proglasili trgovačkom legendom. Ovaj metod ima dve faze. U prvoj, lopov uzme najjeftiniju šunku koju potom plati na kasi. Druga faza počinje kad se lopov vrati u istu prodavnicu i ovoga puta izabere najskuplju šunku od ponuđenih. Nju stavlja u omot prethodne šunke koju je kupio, a na kojem je napisana deset puta manja cena.

Dolaze u grad da bi krali

Organizovana grupa sitnih kradljivaca dolazila je iz jednog prigradskog naselja kako bi u velikom marketu „pekla zanat". Sve dok policija nije uspela da ih uhvati, lopovi su svakodnevno dolazili u market da kradu i od tog „posla" su se izdržavali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.