Korisno je piti vodu, ali...

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisno je piti vodu, ali...

Prilikom odlaska s plaže konstatovali ste da ste tokom tog vrelog dana popili čak tri boce od po litar vode. Naravno, korisno je piti vodu, ali da li je korisno piti je u neograničenim količinama uprkos užasnoj žeđi koju osećamo na suncu?

Morate znati da ako popijete više od dva litra vode na dan sve ono što je višak preplavljuje ćelije, a one izbacujući vodu izbacuju s njom i mineralne soli neophodne organizmu. Situacija se dodatno pogoršava ako naša ishrana sadrži malo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << soli jer se u tom slučaju mogu čak javiti i grčevi i osećaj slabosti organizma.

I, šta sad? Pa, potrebno je da se pronađe prava mera. Kao i u svemu što radimo u životu uostalom. Pazite da ne pijete premalo ali ni previše i nemojte mešati realnu žeđ sa osećajem da vam je grlo suvo. Zato nikada ne pijte naiskap pola litra vode. Pre toga zadržavajte male gutljaje u ustima i osetite ukus vode. Tako ćete svom mozgu dati vremena da prihvati informaciju da li jeste ili niste žedni.

Ako vam je potrebno i neko praktično a jednostavno uputstvo kako da utvrdite da li je vašem organizmu potrebno još tečnosti, postoji jedan mali a sasvim precizan test: uštinite se za nadlanicu jedne ruke. Ako se koža odmah vrati u prvobitan položaj znači da je pijete dovoljno. Ako nekoliko sekundi ostane naborana, nedostaje vam vode.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.