Korisnih 15 Windows 11 prečica na tastaturi koje vam mogu ubrzati rad

Izvor: Piplmetar.rs, 29.Sep.2023, 04:46

Korisnih 15 Windows 11 prečica na tastaturi koje vam mogu ubrzati rad

Ukoliko ste prešli na najnoviju verziju operativnog sistema kompanije Microsoft, a i dalje se niste navikli na nju, u tome vam možda pomognu neke od korisnih 15 Windows 11 prečica na tastaturi. Uz pomoć prečica rad na kompjuteru možete ubrzati bez potrebe da petljate sa mišom ili tačpedom.
Neke od glavnih korisnih prečica za Windows 11 izdvojio je portal The Verge, a mi ih prenosimo zajedno sa opisom njihovih funkcija.
Izbor 15 Windows 11 prečica na tastaturi 1. Uvećani >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << prikaz
Kada pritisnete dugme Windows i znak plus (+) u isto vreme, pokrećete program Magnifier uz pomoć kog možete zumirati skoro sve na ekranu. Po pokretanju programa, pritisnite istu kombinaciju dugmića da biste prikaz uvećali, ili Windows dugme i znak minus (-) da biste ga umanjili.
Slična kombinacija tastera važi i za isključivanje ovog programa ukoliko vam se on ne dopada, a to možete uraditi istovremenim pritiskom na Windows i Esc dugme na tastaturi.
2. Pregled uključenih aplikacija na više desktop prikaza
Slično kao i na Windows 10 operativnom sistemu, i Windows 11 vam dozvoljava da pogledate više virtualnih „desktopa“, odnosno prikaza kao način za odvajanje uključenih programa. Na primer, Windows + Tab dugmići u kombinaciji to čine, dok kombinacija Alt + Tab kao i na prethodnoj verziji operativnog sistema prelazi sa jedne aplikacije na drugu. Tačnije držeći dugme Alt i paralelno uzastopno stiskajući dugme Tab možete se prebacivati sa jednog prozora na drugi.
3. Clipboard – pristupite istoriji kopiranih stvari na računaru
Dobra stara kombinacija dugmića Ctrl + V za lepljenje, odnosno Paste opciju je i dalje u igri, ali ukoliko se često služite kopiranjem, preko dugmića Windows + V otvarate istoriju 25 poslednje iskopiranih ili „isečenih“ stavki kroz Clipboard history.

Shutterstock
Iz panela možete birati bilo koju od 25 prethodno iskopiranih stavki i jednostavnim klikom na nju ona će biti „zalepljena“ na željeno mesto. Odatle stavke možete ponovo kopirati ili iseći, preko standardnih Ctrl + C ili Ctrl + X  prečica.
4. Vrati se ne Windows desktop
Ukoliko ste zatrapani otvorenim programima i ne možete tek tako da se vratite na desktop preko minimiziranja otvorenih programa, ili vam jednostavno brzo treba desktop jer želite nešto da sakrijete od ljudi koji u tom trenutku prolaze pored vas, spasiće vas spoj dugmića Windwos + D.
5. Osvežavanje stranica na sajtovima
Sigurno ste nekad u situaciji da konstantno osvežavate stranicu nekog vebsajta u iščekivanju vesti ili nekih rezultata, a umesto konstantnog kliktanja na kružnu strelicu uglavnom u gornjem levom uglu pregledača i za to postoji tastaturska prečica.
Ukoliko vam je u podešavanjima namešteno da vam f1, f2 i ostali f dugmići obavljaju osnovne funkcije, to možete uraditi jednostavnim pritiskom na f5, isto kao i u slučaju osvežavanja desktopa.

Shutterstock
Međutim, ukoliko pomenuti f dugmići imaju dvostruke funkcije kao što je pojačavanje zvuka, prilagođavanje osvetljenosti ekrana i drugo uz osnovne, za istu radnju treba da pritisnete dugme fn + f5.
Na nekim tastaturama dugme fn treba da bude pritisnuto dok se paralelno stiska drugo, a na drugim, isti taster uključuje i isključuje funkcijske tastere, odnosno određuje prioritet funkcija na osnovne ili dodatne. To možete sami odrediti prema nahođenju.
6. Vratite slučajno zatvoreni tab (karticu) u pregledaču
Ukoliko često držite mnogo otvorenih veb kartica u internet pregledačima, sigurno je da vam se nekad desilo da slučajno jedan od tabova zatvorite. Posle morate da ga tražite u istoriji, što produžava vreme posla koji u tom momentu obavljate.
Umesto toga, jednostavno iskoristite prečicu Ctrl + T ili u nekim slučajevima istu radnja može se obaviti i putem kombinacije Ctrl + Shift + T. Uzastopnim stiskanjem ove kombinacije dugmića, vaš internet pregledač će vam vratiti nekoliko poslednjih zatvorenih tabova, odnosno kartica.
7. Još jedna opcija za zumiranje
Osim načina sa Windows dugmetom, zumiranje ili udaljavanje prikaza na ekranu možete uraditi i putem držanja kombinacije dugmića Ctrl + Alt, a onda i stiskanjadugmeta plus (+) za uvećanje ili minus (-) za smanjivanje.

Shutterstock / Sarayut Radomkit
Ova prečica je korisna jer radi u raznim aplikacijama, uključujući skoro svaki veb pregledač odnosno browser kao i File Explorer, gde čini ikone manjim ili većim.
8. Skrolovanje putem tastature
Nakon što ste savladali prečice u vezi sa zumiranjem, prikaze na vebsajtovima možete pomerati nagore ili „skrolovati“ odnosno pomerati nadole i putem tastature. Ukoliko hoćete da idete ka dole, jednostavno pritiskajte dugme Space, a ono će vas pomerati stranicu po stranicu u praktično svakom pregledaču.
Ako želite da se vratite ka gore koristite Shift + Space.
9. Režim celog ekrana u aplikacijama
Windows 11, isto kao i macOS može da pokreće aplikacije u režimu celog ekrana, ali nije toliko očigledno na koji način, s obzirom na to da se opcija ne pojavljuje među ikonama u gornjem desnom uglu svakog prozora. Za ovo vam je potreban taster f11, naravno ukoliko je podešen na osnovne funkcije.
10. Direktan put ka Start meniju
Start meni je polazna tačka za sve u Windows 11 operativnom sistemu, a dugmići Ctrl + Esc će vas odvesti direktno tamo. Tu je i „tajni“ Start meni sa linkovima do ključnih oblasti i funkcija operativnog sistema do kojih možete direktno doći pomoću prečice Windows + X.

Shutterstock
11. Napravite sliku ekrana – screenshot
Ukoliko želite da preskočite Snipping Tool koja se pojavljuje kada pritisnete PrtSc dugme, koristite Windows + PrtSc. Ova prečica pravi sliku celog ekrana i automatski je šalje u folder sa slikama koji se zove Screenshots i kopira je u Clipboard.
Možete koristiti Alt + PrtSc da samo uslikate trenutno otvoreni prozor, a potom da iskoristite Ctrl + V da ga nalepite u dokument.
12. Krećite se kroz File Explorer
Ako koristite File Explorer za pregledanje fajlova, postoje prečice na tastaturi koje mogu pomoći čak i u tome. Koristite backspace ili Alt + strelicu nalevo da biste otišli na prethodno pregledani direktorijum i Alt + strelicu nadesno da biste išli u drugi smer, kao i Alt + strelicu nagore da biste otišli u „roditeljski“ odnosno glavni folder u kome se nalazi fajl koji gledate.
13. Brisanje fajlova bez korpe za otpatke
Ukoliko nešto zaista želite da potpuno izbrišete i tako preskočite Recycle Bin u kojem će obrisani fajlovi stajati pre nego što odlučite da ih uklonite i odatle, koristite prečicu Shift + Delete u File Explorer programu nakon što izaberete stavke za brisanje.

Shutterstock
Naravno, i za biranje fajlova za brisanje ili na primer slanje ili dodavanje na internet takođe postoji opcija na tastaturi koja će vam praktično ukinuti korišćenje miša za biranje pojedinačnih stvari. Kombinacija dugmića Ctrl + Space izabraće jedan fajl, a dok držite Ctrl pritiskajte i strelice za određeni smer (u zavisnosti od toga koje fajlove želite da izaberete) i kada dođete do željenog fajla koji želite da izaberete ponovo pritisnite Space. Ovaj proces možete ponavljati iznova, sve dok ne obeležite sve željene fajlove, samo je bitno da sve vreme držite dugme Ctrl.
Ukoliko na primer, želite da obeležite sigurno pet ili deset fajlova koji su u nizu jedan ispod drugog, umesto stalnog pritiskanja Space dugmeta, možete da iskoristite kombinaciju: Ctrl + Shift i pet ili deset puta stisnite strelicu nadole, pošto će Shift dugme obezbediti obeležavanje, a strelica će samo odrediti do kojeg fajla želite da idete.
14. Promenite naziv jednom ili više fajlova
Dugme f2 će vam biti od koristi ukoliko želite da brže menjate ime fajlovima i folderima. Naravno, ovo će isto kao i u prethodnim slučajevima važiti ukoliko su na ovom dugmetu uključene osnovne funkcije, a ukoliko nisu istu stvar će obaviti kombinacija fn + f2.
Ukoliko ste izabrali više fajlova u jednom folderu, možete im dati isto ime sa priloženim uzastopnim brojevima, upotrebom istih dugmića.
15. Poništite poništavanje tj. poništite korak unazad
Ctrl + Z je jedna od najpoznatijih prečica koje postoje na kompjuterima, ali ne znaju svi da možete koristiti Ctrl + I da biste poništili Undo korak, odnosno da biste poništili poništavanje poslednje radnje ukoliko se to desilo. Ovo će vam biti posebno korisno ukoliko vas prati neodlučnost.
Osim korisnih, postoje i neke prečice koje su besmislene, kao što je ona za otvaranje Linkedin društvene mreže, ali generalno, prečice na tastaturi mogu zaista pomoći u radu ili razonodi pri korišćenju kompjutera. Ukoliko za neku od navedenih niste znali, nadamo se da će vam neke oda navedenih ubuduće olakšati korićenje Windows 11 operativnog sistema.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.