Korisne i moderne

Izvor: Politika, 14.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisne i moderne

Danas se koriste svuda u svetu, a mogu se videti na svakom koraku čim otopli i pojave se prvi prolećni sunčevi zraci. Naočare za sunce, ipak, nisu pronalazak našeg doba, već postoje više od pola milenijuma. Doduše, kada su nastale nisu se upotrebljavale kao zaštita od sunca, a još manje kao modni detalj, po čemu su danas poznate, već su imale potpuno drugačiju namenu.

Prve naočare sa tamnim staklima javno su se koristile u Kini u 15. veku. Ovaj izum, međutim, nije upotrebljavan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za korekciju vida niti je štitio od preterane svetlosti. Njega su tada i u vekovima koji su usledili koristile kineske sudije da bi sakrile svoja osećanja tokom suđenja. Pomoću tamnih naočara sudije nisu pokazivale emocije dok su iznošeni dokazi i opisivana krivična dela, pa niko nije mogao pretpostaviti kakvu će kaznu ovi delioci pravde odmeriti.

Naočare za zatamnjenim staklima koristile su se i na Starom kontinentu u 15. veku, ali nisu štitile od sunčevih zraka već su upotrebljavane za korekciju vida. Neki pronalazači su verovali da stakla obojena u plavu ili zelenu boju mogu da isprave određene nedostatke vida.

Iako su stolećima naočare sa tamnim staklima korišćene, pravu popularnost stekle su tek u prošlom veku. Sem Foster, tvorac Foster Grant kompanije, prodao je 1929. godine prvi par naočara za sunce koje su imale namenu da štite oči od sunčevih zraka. Dve godine kasnije američka vojska angažovala je jednu optičarsku firmu da proizvodi kvalitetne naočare za sunce koje su kasnije koristili piloti. Istraživači ove firme usavršili su specijalno tamno zeleno mastilo kojim su premazivana stakla naočara i ovakva zaštita od sunca pokazala se veoma efikasnom u američkoj avijaciji.

Rej Ban je pred Drugi svetski rat, tačnije 1936. godine, predstavio svoje naočare za sunce napravljene uz pomoć specijalne tehnologije koju je osmislio Edvin Lend, tvorac Polaroid korporacije. Ove naočare su omogućavale pilotima odličnu zaštitu od prejakog svetla i sunčevih zraka.

Naočare za sunce upotrebljavane su u prošlom veku, pre svega kao zaštita namenjena pilotima tokom ratnih misija i vojnih vežbi. Međutim, u godinama posle Drugog svetskog rata, a naročito u poslednjim decenijama prošlog veka, mnogobrojne firme poznate u svetu počele su da se utrkuju u proizvodnji naočara za sunce, koje su, osim kao zaštita od sunca, korišćene i kao modni detalj. Zahvaljujući razvoju tehnologije, stakleni delovi naočara zamenjeni su plastičnim, a danas se prave naočare za sunce u najrazličitijim oblicima.

D. I.

[objavljeno: 15/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.