Koridori Srbije raskinuli ugovor sa Alpinom

Izvor: Press, 06.Avg.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koridori Srbije raskinuli ugovor sa Alpinom

Koridori Srbije poslali su danas obaveštenje kompaniji Alpina Bau Gmbh o raskidu sva četiri ugovora na deonicama Pitor Istok - Dimitrovgrad i obilaznici Dimitrovgrad. Direktor Koridora Dmitar Djurović je na konferenciji za novinare rekao da se ovim obaveštenjem ugovori smatraju raskinutim.
Koridori danas otpočinju proceduru naplate bankarskih garancija za obavljanje posla u  vrednosti of 5,14 miliona evra i bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << naveo je Djurović.
Osim toga, dodao je, kompanija ima zadržan depozit za otklanjanje nedostataka u garantnom roku u iznosu od 2,96 miliona evra. Ukupan dug Alpine prema domaćim kompanijama iznosi 420 miliona dinara.
Koridori će u narednih 45 dana izvršti sve neophodne radnje i pokrenuti tender za završetak izgradnje deonica, a sam proces će, kako je kazao Djurović, trajati između šest i devet meseci, tako da se sa početkom građevinske sezone može očekivati i početak radova, kako bi polovinom 2016 godine ta deonica bila završena.
Njegov savet je da se udruži nekoliko jakih domaćih firmi kako bi mogle da ispoštuju uslove koje banke traže i da ravnopravno učestvuju na tenderu.
Novina je da će svako morati da obrazloži cenu koju je dao na tenderu, kako bi se sprečili ovakvi problemi, dodao je Djurović.
Od kompanije Alpina, podsetio je, pre nešto više od mesec dana obavešteni o stečaju, ali da nisu mogli ni smeli preko noći da raskinu  ugovore jer su u pitanju komplikovani odnosi.
"Ispoštovali smo sve preduslove za raskid ugovora, konsultovali advokate, pribavili mišljenje nadzodnog organa, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, i kao rezultat svih procesa doneli smo ovu odluku'', objasnio je Djurović.
Alpina je bila angažovana na dve deonice Istočnog kraka na autoputu E80 - Pirot Istok - Dimitrovgrad i Obilaznica Dimitrovgrad, odnosno na četriti LOT-a.
Stepen završenosti LOT 1 trasa i mostovi Pirot do Sukova iznosi 53,82 odsto, LOT 2 trasa mostovi i tunel od Sukova do obilaznice 45,87 odsto.
Na deonici LOT 1 Obilaznica Dimitrovgrad  - granični prelaz sa Bugarskom završeno je 61,70 odsto deonica i LOT 2 mostovi 86,56 odsto.
Ukupna vrednost ugovorenih poslova za obe deonice iznosi 59,3 miliona evra i za sve izvedene radove ukupno je plaćeno nešto manje od 29,5 miliona evra.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raskinut ugovor sa Alpinom

Izvor: RTV Pink, 06.Avg.2013

Koridori Srbije raskinuli ugovor sa Alpinom. . . Koridori Srbije poslali su obaveštenje kompaniji Alpina Bau Gmbh o raskidu sva četiri ugovora na deonicama Pitor Istok - Dimitrovgrad i obilaznici Dimitrovgrad. Direktor Koridora Dmitar Đurović je na konferenciji za novinare rekao da se ovim obaveštenjem...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.