Koridor spasao Srbe od genocida

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koridor" spasao Srbe od genocida

Na današnji dan, 24. jun, 1992. godine počela je vojna operacija "Koridor", koja je bila ključna za preživljavanje srpskog naroda s leve strane Drine i spajanje teritorija, na kojima živi naš narod u BiH, sa Srbijom.

"Da nije bilo operacije ’Koridor’, onako izolovana i rascepkana teritorija srpskog stanovištva u Bosni i Hercegovini bila bi postupno uništena i tako bismo doživeli treći genocid na kraju 20. veka. Da nije bilo ove operacije koja je trajno spojila etničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << srpske teritorije s maticom Srbijom, danas ne bi bilo ni Srpske", istakao je penzionisani general Novica Simić.

Simić, jedan od stratega operacije, rekao je za "Fokus" da je to bila najčistija vojnička operacija, koja je počela 24. juna 1992. godine i posle koje niko nije optužen za povredu međunarodnog humanitarnog prava ili za bilo kakav ratni zločin.

Prisećajući se događaja na današnji dan pre 19 godina, Simić je ispričao da je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa general Momir Talić izdao naredbu za početak operacije i pri tome rekao "Novice, hoću do Vidovdana slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam deca umiru".

On je podsetio na tešku situaciju u kojoj su se tada nalazila područja zapadnih delova RS i Republike Srpske Krajine, kada je zbog nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici umrlo 12 beba.

Simić je istakao da se licemjerje navodnih humanitaraca najbolje ogleda u činjenici da je na zahtev predsednika tadašnje opštine Banjaluka Predraga Radića da se omogući dotok lekova za bolnice i neophodnih humanitarnih pomoći, odgovoreno da se dogovori sa muslimanskim i hrvatskim predstavnicima u Sarajevu i Zagrebu.

"Da smo mogli da se dogovorimo, ne bismo se ni našli u okruženju. Svakom je bilo jasno da su to bile metode pritisaka i otvoreni pokušaji da se srpski narod vojno porazi i dovede u ropski položaj. Slično se danas izmišlja u Libiji i drugim afričkim državama", naglasio je Simić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.