Korenite reforme protiv kriminala

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korenite reforme protiv kriminala

Srbiji neophodna podrška u sprovođenju korenitih reformi pravosuđa koje bi uspostavile vladavinu prava i iskorenile kriminal, izjavio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je na Forumu "Kran Montana" u Briselu rekao da će se korenitim zakonskim i pravosudnim reformama u Srbiji direktno stimulisati sprečavanje delovanja organizovanog kriminala i drugih vrsta transnacionalnog kriminala.

"Podrška Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u sprovođenju korenite reforme pravosuđa je neophodna za uspostavljanje istinske vladavine prava, ali i za sprečavanje raznih akata koji neposredno utiču na globalnu bezbednost", rekao je Vukčević na sesiji "Globalna bezbednost Evrope".

Vukčević je rekao da je organizovani kriminal pošast jugoistočne Evrope i jedna od najozbiljnijih pretnji miru, stabilnosti, ekonomskom razvoju i demokratiji na Balkanu.

"Ne možemo o ovoj pojavi govoriti, a da ne primetimo da su organizovani kriminal i ratni zločini 'dva lica iste nakaze' ", rekao je Vukčević.

Tužilac je naglasio da je uprkos svim teškoćama i preprekama, srpsko pravosuđe sposobno da se uhvati u koštac sa procesuiranjem organizovanog kriminala i ratnih zločina.

"Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom zadao je veći udarac kriminalu nego najviše zatvorske kazne", rekao je Vukčević i ocenio da je donošenjem tog Zakona Srbija destablizovala kriminal.

Ključ za stabilnost regiona

Srpski tužilac smatra da kako se zemlje regiona približavaju EU, suzbijanje kriminala postaje sve veći prioritet, a da će napredak u regionu biti ugrožen ukoliko se zemlje ne suoče s tim problemom.

"Ključ kojim otvaramo vrata pravde u regionu je pre svega poverenje, prijateljstvo i profesionalizam", naglasio je Vukčević i dodao da se bez toga u regionu ne bi vodile na desetine procesa za ratne zločine i organizovani kriminal.  

Vukčević je ocenio da ohrabruje saradnja u regionu, posebno na prostoru Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da je usmerena na to da se u svakoj od nacija u regionu podstakne i ostvari suočavanje sa sopstvenom prošlošću.

"Dugoročna stabilnost, jačanje vladavine prava i razvijeni i konstruktivni odnosi među državama bivše Jugoslavije nemogući su ako odgovorni za ratne zločine ostanu nekažnjeni", smatra srpski tužilac.

Prema rečima Vukčevića, neophodan element suočavanja sa prošlošću jeste bezuslovna saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, ističući da sa Hagom moramo i treba da sarađujemo.

Forum "Kran Montana", koji se održava od 24. do 27. juna, okupiće šefove država i vlada, ministre, članove parlamenta, uticajne zvaničnike i vodeće privrednike iz celog sveta, kao i visoke predstavnike regionalnih i međunarodnih organizacija - komesare EU, članove Evropskog parlamenta, direktrore NATO i druge.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.