Korejski rat rečima

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korejski rat rečima

Ministar odbrane Južne Koreje odbrane traži snažan protivnapad od svojih vojnika, ukoliko budu provocirani sa Severa. "Morate da ih oštro kaznite bombardujući ne samo izvor takve provokacije, nego i jedinice koje ih podržavaju, sve dok se potpuno ne predaju", poručuje ministar.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Kvan Đin zatražio od vojnika da preduzmu snažan protivnapad ukoliko budu provcirani sa Severa, u najnovijoj razmeni vatre rečima i pored nedavnog sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SAD i Pjongjanga.

Ministar Kvan Đin je poručio da bilo koji novi napad sa Severa mora da se iskoristi da vojska Juga "osveti" bombardovanje pograničnog južnokorejskog ostrva 2010. godine od strane Severne Koreje.

"Ukoliko Sever izvede neki provokativni čin, vi morate da ih oštro kaznite bombardujući ne samo izvor takve provokacije nego i jedinice koje ih podržavaju, sve dok se potpuno ne predaju", rekao je ministar.

Kvan Đin se nalazi u poseti ostrvu Jeonpjeong u blizini sporne granice u Žutom moru, koje su bombardovale snage Severne Koreje 2010. godine i ubile četiri vojnika i civila na ostrvu, preneo je AFP.

Ministrova poseta ostrvu usledila je deset dana nakon što je novi vođa Severne Koreje, Kim Džong Un, izvršio inspekciju priobalne artiljerije koja je granatirala Jeonpjeong i pozvao vojnike da preduzmu "snažan udar odmazde" ukoliko Jug bude provocirao.

Pjongjang je prošle nedelje rekao da će obustaviti nuklearne probe i lansiranje raketa dugog dometa u zamenu za pomoć SAD u hrani. I pored toga, odnosi sa Seulom ostali su ledeni.

Komunistička zemlja je pretila "svetim ratom" protiv Juga, nazivajući godišnje združene vojne manevre Južne Koreje i SAD "tihom objavom rata" i optužujući Seul za vređanje i klevetanje njihovih vođa.

Južnokorejski zvaničnici su rekli da će Severna Koreja verovatno pojačati verbalne napade na Jug u nastojanju da utiču na predstojeće parlamentarne izbore idućeg meseca.

Analitičari, međutim, kažu da su osim rata rečima, male šanse da Severna Koreja preduzme neku vojnu akciju ili ozbiljniju provokaciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.