Izvor: B92, 02.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korb: Razlike između kandidata

Vašington -- Između Obame i Mekejna postoje razlike po pitanju borbe protiv terorizma, ali i saradnje s Rusijom i Kinom, kaže Lorens Korb iz Centra za progres Amerike.

Saradnik istraživačkog Centra za progres Amerike Lorens Korb kaže da između dvojice američkih predsedničkih kandidata, demokrate Baraka Obame i republikanca Džona Mekejna, postoje razlike u pristupu borbi protiv globalnog terorizma, odnosno po pitanju Avganistana, Iraka i Irana, ali i saradnje SAD s Rusijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kinom.

"I Mekejn i Obama shvataju da je hitno potrebno pronaći rešenje za Avganistan i obojica predlažu slanje dodatnih američkih snaga, ali između njih dvojice postoje krupne razlike u pogledu Avganistana", rekao je Korb za "Glas Amerike".

Prema njegovim rečima, Obama se zalaže za povlačenje trupa iz Iraka, od kojih bi jedan deo bio premešten u Avganistan, a Mekejn izjavljuje da ne treba napuštati Irak sve dok tamošnja situacija ne bude potpuno stabilizovana.

Dvojica senatora zastupaju različite pristupe i prema Iranu, kaže Korb precizirajući da se Obama zalaže za uspostavljanje dijaloga bez postavljanja ikakvih uslova, da je i Mekejn za dijalog, ali samo ako Iran prethodno odustane od svog nuklearnog programa.

Korb, koji je i savetnika Obame za pitanja nacionalne bezbednosti i spoljne politike, navodi da dvojica presedničkih kandidata različito gledaju i na pitanje Iraka.

On kaže da Mekejn veruje da je Irak glavni front u borbi protiv terorizma i da američke trupe treba da ostanu u Iraku sve do pobede, iako ne kaže šta podrazumeva pod pobedom.

Senator Obama, pak smatra, navodi Korb, da je najvažniji front u borbi protiv terorizma Avganistan, gde je Al Kaida ponovo aktivna.

Obama smatra da bi Amerika trebalo da odredi datum svog povlačenja, jer bi to prinudilo iračko vođstvo da što pre postigne politički dogovor za uspostavljanje stabilnosti u zemlji.

Prema Korbu, Mekejn i Obama se ne slažu ni u pogledu odnosa Sjedinjenih Država sa Rusijom ili Kinom.

"Senator Mekejn se zalaže za formiranje saveza demokratija, koji bi isključivao zemlje kao što su Rusija i Kina", kaže Korb i navodi da Obama kaže obrnuto, da želi da uključi te zemlje i razgovara sa njima, jer globano zagrevanje ili zabrana širenja oružja masovnog uništenja su pitanja koja se ne mogu rešiti bez Kine i Rusije.

Korb kaže da bi se administracija Baraka Obame mnogo manje oslanjala na vojnu silu u odbrani američkih interesa u svetu, nego moguća Mekejnova administracija.

Administracija Baraka Obame bi napustila Bušovu doktrinu nacionalne bezbednosti, koja se zalaže za preventivne ratove, kaže Lorens Korb.

On smatra da dvojica senatora različito definišu borbu protiv terorizma odnosno po pitanju da li Amerika treba da vodi borbu protiv terorizma sama ili u saradnji sa drugim zemljama, da li treba da primenjuje isključivo vojnu silu, ili policijske metode, i konačno da treba odrediti ko je tačno neprijatelj.

"Neprijatelj je Al Kaida. Senator Obama je još 2002. rekao da je Irak glup rat jer tamo nema Al Kaide. Mekejn drugačije gleda na taj problem. On tvrdi da bi povlačenje iz Iraka uputilo pogrešnu poruku teroristima svuda u svetu. On rat protiv terorizma izjednačava sa Drugim svetskim ratom, koji bi on kao predsednik nastavio da vodi", kaže Korb.

Korb smatra da i Mekej i Obama žele da Severnoatlantski savez. Međutim, on veruje da bi se Mekejn zalagao za izgradnju antiraketnog sistema u Poljskoj i Češkoj, proširenje NATO-a na Kavkaz, i to bez pridobijanja podrške ostalih saveznika.

Obama, pak, kaže da treba prvo da se postigne konzensus svih NATO saveznika, a tek onda da se preduzimaju novi koraci, navodi Korb.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.